Man riskeert tien maanden cel voor diefstallen uit bestelwagens

MECHELEN - De correctionele zittingszaal in de Mechelse rechtbank
David Legreve MECHELEN - De correctionele zittingszaal in de Mechelse rechtbank
Faysal A. uit Charleroi moest zich vanmorgen verantwoorden voor een zestal diefstallen uit bestelwagens. Hij ging er steeds vandoor met werkmateriaal van zelfstandige aannemers. Een slachtoffer kwam zich burgerlijke partij stellen.

De man werd eerder dit jaar opgepakt door de politie. Sindsdien zit hij in de cel. Door verschillende camerabeelden en de ANPR-camera’s in Mechelen kon het gerecht hem linken aan zes diefstallen. Die gebeurde naar verluidt in Mechelen, Zemst, Hoeilaart en Overrijse. Ondanks hij er zich eerst nog probeerde uit te praten, ging hij gaandeweg het onderzoek over tot bekentenissen. “Ik deed het om financiële redenen”, zei A. tegen de speurders. “Ik had schulden van het gokken, had geen werk en geen uitkering.”

“Te lui”

Die verklaringen schoten bij openbaar aanklager Karel Berteloot in het verkeerde keelgat. “Meneer is al werkloos sinds 2010 en vindt geen werk dus moet hij maar gaan stelen”, luidde het in zijn vordering. “Meneer is gewoon te luid om te gaan werken. En zo is hij een blok aan het been van zijn familie en een slechte invloed op zijn twee kinderen.” Ook het strafblad van de man sprak boekdelen. Volgens de openbaar aanklager was hij al zeven keren door een rechter veroordeeld. “Drie keer zelfs voor gelijkaardige feiten als deze”, besloot Berteloot. Hij vorderde een celstraf van achttien maanden effectief.

Gokprobleem

De raadsman van A., meester Saïd Aboulakil, vond dat geen goede oplossing. “Alle problemen bij beklaagde zijn afkomstig van zijn gokprobleem. En dat kunnen we niet oplossen in de gevangenis”, zei de strafpleiter. “We proberen nu zo snel mogelijk een therapie op te starten maar vanuit de gevangenis is dat niet gemakkelijk.” De raadsman vroeg aan de rechtbank om zijn cliënt een straf met uitstel op te leggen. Intussen werden ook al de eerste stappen gezet om een verbod aan te vragen om casino’s te betreden.

Een vonnis in zaak volgt op 13 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.