Man gedagvaard wegens niet meewerken aan strafdossier

Mohammed T. uit Mechelen riskeert een effectieve celstraf van acht maanden, omdat hij niet zou hebben meegewerkt aan een onderzoek naar drugssmokkel.

Toen het gerecht hem liet oppakken, weigerde hij de code te geven waarmee speurders zijn Blackberry konden uitlezen. De Mechelaar werd tijdens het onderzoek zelfs even in voorhechtenis geplaatst door de onderzoeksrechter. "Maar de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen ging daar tegenin en liet mijn cliënt weer vrij", zegt strafpleiter Johan Platteau.


De advocaat is niet gediend met de dagvaarding van het parket en vroeg de vrijspraak. "Zo niet wordt hier een gevaarlijk precedent gesteld", vertelde de strafpleiter nog. Volgens hem is het niet strafbaar om de code niet te geven. "Elke verdachte mag zijn eigen strategie bepalen voor zijn verdediging, dus ook zwijgen of zelfs liegen", luidt het. "En de wet die zegt dat je dit wel moet doen? Die geldt enkel voor de producenten van soft- en hardware of operatoren."


Iets wat door het parket werd betwist. Volgens hen werd die wet onlangs aangepast, waardoor die nu voor iedereen telt. Indien de Mechelaar schuldig wordt bevonden, vreest de strafpleiter dat wanneer een raadsman zijn cliënt vertelt om te zwijgen, hij eveneens schuldig kan worden geacht voor mededaderschap aan een misdrijf. De rechters in Mechelen namen de zaak in beraad. Hun beslissing weten wellicht al op 21 december. Voor de drugssmokkel, waarbij cocaïne werd opgestuurd via postpakketten, kreeg T. afgelopen zomer al een celstraf van twee jaar, waarvan de helft met uitstel, en een geldboete van 8.000 euro met gedeeltelijk uitstel. (TVDZM)