Malinwa neemt afscheid van 'de man met de vier longen'

Fé Van Bulck als speler van KV Mechelen.
KV Mechelen Fé Van Bulck als speler van KV Mechelen.
Familie, vrienden en kennissen nemen vrijdag afscheid van Fé Van Bulck, 'de man met de vier longen' die in de jaren 50 en 60 maar liefst 325 wedstrijden speelde voor KV Mechelen en later café Autobus openhield. Hij overleed op tachtigjarige leeftijd nadat hij zijn ploeg een laatste keer had zien winnen.

Felix werd op 24 augustus 1937 geboren, maar verloor al snel zijn ouders. Hij groeide op in het tehuis van Ivo Cornelis. Volgens schoonzoon Patrick De Wilde heeft dat zijn karakter getekend. "'Ik moet vooruit, mag niet achterom kijken', redeneerde hij. Op het veld bleef Fé dan ook gaan, vandaar zijn bijnaam. Hij was één en al passie, vuur en strijd. Ook omdat de ploeg van toen een hechte vriendengroep was én hij niet tegen zijn verlies kon. Niet bij het voetballen, maar later ook niet bij het kaarten of biljarten."

Fé Van Bulck als zaakvoerder in café Autobus.
repro Wannes Vansina Fé Van Bulck als zaakvoerder in café Autobus.

325 matchen

Fé maakte op 19-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van KV Mechelen in het seizoen 1956-1957. Zes jaar later bezorgden hij en zijn ploegmakkers de club de kampioenstitel in tweede afdeling, in 67 verloren ze de finale van de Beker van België. De middenvelder speelde 325 wedstrijden en maakte 43 doelpunten. "Wat hij jammer vond, was dat ze altijd op zondag speelden. Na de wedstrijd trok de ploeg op café, maar maandag moest hij werken, als magazijnier", vertelt Cornelis.


Fé zou zeker de kaap van de 500 wedstrijden gehaald hebben, ware er niet die zware CO-vergiftiging thuis die hem bijna het leven kostte. Fé overleefde dankzij zijn ijzeren gestel, dat hem later nog goede dienst zou bewijzen. Een paar jaar geleden gaven de dokters hem nog maar een paar weken, maar hij maakte daar jaren van. De CO-vergiftiging maakte destijds wel dat hij zijn oude niveau niet meer haalde. Hij verliet KV en speelde nog bij Excelsior Puurs, FC Putte, Blaasveld en FC Rapid. Maar hij bleef KV Mechelen volgen. Tot op het einde.

Zege nog gezien

De jongste jaren verbleef Van Bulck in woonzorgcentrum Hof van Arenberg in Duffel. Fé was nog steeds lid van supportersclub Hoger Op en volgde Malinwa in de krant en op tv. "Zaterdagavond heeft hij op tv KV Mechelen een laatste keer zien winnen. Enkele uren later is hij overleden."

Café Autobus

Fé Van Bulck is overigens niet alleen bekend van het voetbal. Samen met zijn (drie jaar geleden overleden) echtgenote Tilla Voet baatte hij zo'n twintig jaar café Autobus op de Korenmarkt uit. Daar was het ook al voetbal dat de klok sloeg. In het café waren zowel supporters van KV als van aartsrivaal Racing welkom.


De uitvaartplechtigheid vindt plaats op vrijdag 8 december om 10 uur in de aula van de stedelijke begraafplaats in Mechelen. (WVK)