Leerlingen Ursulinen leggen politici vuur aan de schenen tijdens debat

Politiek debat in Ursulinen Mechelen
rv Politiek debat in Ursulinen Mechelen
Met de verkiezingen van 26 mei in aantocht, organiseerde de secundaire school Ursulinen in Mechelen vrijdagnamiddag een politiek debat. Zo’n 225 leerlingen van alle zesde en zevende jaren waren van de partij, net als politici van de verschillende politieke partijen.

“Onze leerlingen bereidden zich al wekenlang voor op dit debat, zowel in de lessen geschiedenis, Nederlands als tijdens het ‘Project Algemene Vorming. Ze bestudeerden moeilijke dossiers zoals onze koopkracht, het klimaatdebat, onderwijs, jeugdwerkloosheid, migratie, … Op basis van die informatie stelden ze een reeks vragen aan de politici van CD&V, Groen, NV-A, Open VLD, PVDA+, sp.a en Vlaams Belang”, zegt Ingeborg De Cooman.

Politiek debat in Ursulinen Mechelen - een overvolle zaal luisterde aandachtig naar de politici
rv Politiek debat in Ursulinen Mechelen - een overvolle zaal luisterde aandachtig naar de politici

Van de oorspronkelijk toegezegde politici waren uiteindelijk Kristof Calvo (Groen), Jos D’Haese (PVDA) en Bart Somers (Open Vld) van de partij. Minister Koen Van den Heuvel (CD&V) liet zich vervangen door Wim Soons, Tine Soens (sp.a) door Thijs Verbeurgt, Bart Claes (Vlaams Belang) door Sam Van Rooy en Assita Kanko (N-VA) door Ralph Packet. Moderator van dienst was Vincent Scheltiens, doctor politieke geschiedenis aan de UA.

“Om het geheel niet té zwaar te maken, zorgden we voor enkele speelse acties. Zo moest elke politicus bij het binnenkomen kiezen uit een aantal betogingsslogans en die keuze verklaren. Er zaten ook ‘gele hesjes’ in de zaal, leerlingen die filosofische vragen stelden. Andere leerlingen volgden als cartoontekenaars het gesprek... ”

“Net voor dit politieke debat organiseerden we een poll onder onze leerlingen en leraren. Na het debat stemmen we opnieuw, en kunnen we bekijken of het stemgedrag is veranderd en welke politici onze leerling-kiezers konden overtuigen. Uit die stemming bleek dat 36% van de leerlingen op Groen zou stemmen, Open VLD haalde 28% en N-VA eindigde op de derde plaats met 9%”. 

Politiek debat in Ursulinen Mechelen
rv Politiek debat in Ursulinen MechelenReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.