Laatste van 17 verwaarloosde honden geadopteerd

Dierenbescherming Mechelen heeft financieel zwaar jaar achter de rug

Sabine Slaets met de nieuwe Dierenbeschermingkalender 2019
Lukas Sabine Slaets met de nieuwe Dierenbeschermingkalender 2019
Het laatste speelse exemplaar van de 17 zwaar verwaarloosde honden die werden opgevangen door Dierenbescherming Mechelen, heeft een nieuwe thuis gevonden. “Door de vele zwaar verwaarloosde dieren en een grotere werkingszone, zijn onze kosten het voorbije jaar enorm gestegen. Daarom organiseren we weer enkele acties”, zegt beheerder Sabine Slaets.

“De 17 honden werden eind mei aangetroffen in een woning in Bonheiden, tussen de uitwerpselen. De dieren konden nog amper stappen, hun nagels waren onvindbaar tussen de klitten. Ze waren nog nooit buiten geweest, en geen menselijk contact gewend. We hebben de hondjes meteen geschoren - goed voor 12 kilo pels - en verzorgd. Daarna kregen de kleintjes gedragstherapie: gewenning aan mensen, een halsband leren dragen... We zagen hen één voor één openbloeien, en de meest sociale exemplaren waren al na een maand klaar voor adoptie”, zegt Slaets.

“Maar de bange hondjes hadden meer tijd nodig, voor de laatste vonden we nét een nieuwe thuis. We hebben heel specifiek gezocht naar rustige gezinnen, met ervaring, en vaak met al een andere hond in huis. Onze ‘wittekes’ waren het immers gewend om àltijd samen te zijn. We krijgen nu hartverwarmende foto’s toegestuurd van de nieuwe baasjes.”

Adoptiehond Lou'ke met zijn nieuwe 'grote broer'
RV Adoptiehond Lou'ke met zijn nieuwe 'grote broer'

Maar niet alle honden hebben evenveel geluk als de 17 ‘wittekes’. “Al sinds oktober vorig jaar zitten onze verblijven helemaal vol, vooral met grotere exemplaren zoals Duitse herders en Staffords. De grotere instroom is onder andere het gevolg van de uitbreiding van ons gebied: we werken nu al samen met 10 gemeenten. We willen onze adoptiesnelheid verhogen door onder andere meer online te gaan werken, maar in tussentijd moeten we alle rekeningen blijven betalen”, zegt Slaets. “Door de vele verwaarloosde dieren zijn onze dierenarts- en onderhoudskosten enorm gestegen en hadden we meer personeel nodig. Net moesten we ook onverwacht de verwarming vernieuwen, en nu is de elektriciteit weer afgekeurd. De bijdragen van de gemeentebesturen is maar een druppel op de hete plaat, daarom zoeken we zo veel mogelijk andere inkomsten.”

“Onze zelfgemaakte ‘Dierenbeschermingkalender’ was vorig jaar een groot succes, daarom maakten we een nieuw exemplaar voor 2019. Onze viervoeters poseerden weer als volleerde modellen voor de lens. We verkopen onze kalender aan het onthaal van de Dierenbescherming voor 15 euro. Met Sinterklaas in aantocht, kan je daar ook chocolade kopen in de vorm van een poes of hond. En naar ondertussen jaarlijkse traditie vindt op zondag 2 december van 12 tot 17 uur onze Kerstmarkt plaats. Dit is naast de jaarlijkse opendeurdag het enige moment dat al de asieldieren kunnen bezichtigd worden. Hoewel zo’n dag onze dieren héél veel stress bezorgt, zien we telkens een piek in de adopties en daar doen we het voor.”

Info: www.dierenbeschermingmechelen.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.