Laatste Besloten Hofje gerestaureerd en te zien in Museum Hof van Busleyden

Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil in de expositiezaal.
Museum Hof van Busleyden Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil in de expositiezaal.
De restauratie van de Besloten Hofjes zit erop. Vanaf vandaag donderdag is ook het zevende en laatste van de unieke retabelkastjes uit de eerste helft van de zestiende eeuw  te zien in Museum Hof van Busleyden.

“Na zeven jaar studie en conservatie-restauratie zijn de Besloten Hofjes van de Mechelse gasthuiszusters weer alle zeven herenigd. Samen herbergen ze een schat van 1.110 zijden bloemen en planten”, zegt Joke Vandermeersch, hoofdrestaurator Besloten Hofjes. “Daniël en de Leeuwenkuil toont een gedetailleerde tuin met opvallende fauna: kleine vogels, slakken, spinnen en zelfs een minuscule eekhoorn. Haalde de animatiefilm ‘Ice Age’ hier de mosterd? Vast niet, maar zoals de computeranimatie bijdroeg aan een meer realistische filmervaring, hebben de zestiende-eeuwse Hofjes de tuinimitatie in zijde tot een ongeëvenaard hoogtepunt gebracht.”

Het Hofje moest oorspronkelijk klaar zijn voor de opening van Museum Hof van Busleyden in juni vorig jaar. De ontdekking van een verborgen reliëfpatroon op de zij- en achterwanden vroeg om extra onderzoek. Het Hofje toont het bijbelverhaal van Daniël in de Leeuwenkuil, omgeven door bloemen en dieren, wassen zegels, papieren rolletjes, inscripties en ornamenten. Het toont heel wat verschillen met de andere Hofkes. Zo is het veel kleiner van formaat, al is het artistiek erg hoogstaand. De twee sculpturen aan weerszijde van Daniël zijn uit albast vervaardigd, niet uit hout.

Bezoekers konden het Hofje al gedeeltelijk zien tijdens de tijdelijke expo ‘It almost seemed a lily’, waarin de Besloten Hofjes in dialoog gingen met het werk van Berlinde De Bruyckere. Het Hofje was toen volledig ontmanteld. De voorbije twee maanden stelden de restauratoren het opnieuw samen.

Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil. Detail eekhoorn.
Museum Hof van Busleyden Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil. Detail eekhoorn.
Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil. Detail flora en fauna.
Museum Hof van Busleyden Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil. Detail flora en fauna.
Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil. Detail hond.
Museum Hof van Busleyden Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil. Detail hond.
Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil.
Museum Hof van Busleyden Besloten Hofje Daniël in de Leeuwenkuil.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • An Van Eylen

    Museum is een absolute aanrader. Ook voor gezinnen. Er zijn heel leuke kinderactiviteiten voorzien. Echt mooi museum!