KVM-supporter (41) riskeert zes maanden cel én drie jaar stadionverbod voor Hitlergroet tijdens KV Mechelen-Charleroi

Marco Ilaimaharitra was erg aangeslagen door de racistische opmerkingen tijdens de wedstrijd KV Mechelen-Charleroi.
Photo News Marco Ilaimaharitra was erg aangeslagen door de racistische opmerkingen tijdens de wedstrijd KV Mechelen-Charleroi.
Een 41-jarige KV-fan hangt naast een stadionverbod van drie jaren ook nog een celstraf van zes maanden en een geldboete die kan oplopen tot 4.8000 euro boven het hoofd. Vandaag stond de veertiger terecht voor het aanzetten tot racisme en haat. Hij en de openbaar aanklager stonden woensdag lijnrecht tegenover elkaar. Bracht hij een boosaardige Hitlergroet of werd hij gewoon verkeerd begrepen?

Na de thuiswedstrijd van KV Mechelen tegen Charleroi verliet voetballer Marco Ilaimaharitra al huilende het voetbalveld. De middenvelder met Afrikaanse roots werd tijdens de wedstrijd naar eigen zeggen benaderd door een thuisfan die tot drie keer toe een Hitlergroet bracht. De voetballer diende klacht in en de politie ging zoek naar de dader. Die vonden ze uiteindelijk dankzij camerabeelden.

Voor de openbaar aanklager was het dus een duidelijke zaak. Hij zwaaide op zitting niet enkel met beeldmateriaal maar ook met verklaringen van getuigen. “Hoe kan je na zulke racistische daden, eerlijk zeggen dat je niet racistisch bent”, vroeg procureur Van Ingelgem aan beklaagde. “U zorgt er zo mee voor dat mensen met een andere origine zich niet thuis voelen in ons land.”

Stadionverbod

Naast  zes maanden cel en een geldboete die kan oplopen tot 4.800 euro riskeert de veertiger ook nog een stadionverbod in heel België voor drie jaren. “Meneer verdient hier een duidelijke rode kaart. Racisme in het voetbal hoort niet thuis en moet worden onderdrukt”, voegde openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem nog toe aan zijn vordering.

Na het incident op Mechelen legde de eersteklasser hem zelf al een stadionverbod op van in totaal twintig maanden. “Als familieclub moesten we een sterk signaal geven en een strenge straf opleggen”, zei voorzitter van het Malinwa Supportersorgaan Gert Van Dyck eerder. Dit stadionverbod is wel enkel geldig Achter de Kazerne. Daarom benadrukte de openbaar aanklager om hem het stadionverbod zeker op  te leggen. 

Interpretatie 

Bij de verdediging werd vol voor de vrijspraak gegaan. De 41-jarige KV-fan voelde zich voornamelijk verkeerd geïnterpreteerd. “Ik heb enkel met mijn arm bewogen en ‘amateur’ geroepen”, zei hij op zitting. Volgens hem en zijn raadsman Jeroen Nijs was dat ook duidelijk te horen op de camerabeelden van tijdens de voetbalwedstrijd. “Als je dat beeld stil zet, lijkt het misschien op een Hitlergroet.  Maar dan lijkt iedereen dat te doen”, klonk het nog.

Indien de rechter, de veertiger alsnog schuldig acht, vroeg zijn advocaat om rekening te houden met het al opgelegde stadionverbod. Hij vroeg daarom ondergeschikt om zijn cliënt een zo’n mild mogelijke straf op te leggen en verwees naar een eerder incident met supporters van Club Brugge. Na afloop van de wedstrijd tegen Anderlecht eind november, scandeerden zij anti-Joodse liederen. “Het parket seponeerde toen die zaak omdat het opgelegde stadionverbod voldoende zwaar was”, besloot meester Nijs. 

Geen burgerlijke partij

Oorspronkelijk had de middenvelder van Charleroi zich als benadeelde persoon gemeld. Tijdens de inleidingszitting begin december liet hij via een advocaat nog weten dat hij zich burgerlijke partij ging stellen. Vandaag woonde de voetballer noch zijn advocaat de zitting niet bij en lieten ze weten zich terug te trekken uit het dossier. 

Een vonnis in de zaak volgt op 12 februari