KV verkoopt lening als zoete broodjes

DERDE VERGADERING VOOR SUPPORTERS IS OPNIEUW GROOT SUCCES

Ook gisteren lokte de infovergadering weer een volle zaal vol geïnteresseerden.
Marc Aerts Ook gisteren lokte de infovergadering weer een volle zaal vol geïnteresseerden.
De obligatielening van KV Mechelen gaat als zoete broodjes over de toonbank. De club wist op een paar weken tijd al 2,3 miljoen euro op te halen, de opbrengst van een infovergadering voor alweer een volle zaal gisteravond nog niet meegeteld. "Passie", verklaart expert Thierry De Wever het succes.

In een filmpje met Mark Uytterhoeven maakt de club al enkele weken reclame voor de obligatielening. "We gaan het stadion verbouwen en dat is niet goedkoop. Maar we hebben een plan, een financieel plan waarin ook jij kan investeren, met winst", probeert Uytterhoeven al enkele weken fans over de streep te trekken. Wie (minstens) 1.000 euro inlegt, krijgt tot zeven jaar lang op dat bedrag een bruto-intrest van 4,25% (3,18% na afhouden roerende voorheffing). Veel meer dan dat je voor je spaarboekje krijgt dus en daar hebben de 'Kakkers' duidelijk oren naar. Twee infomomenten voor businesspartners zitten er al op, de club is intussen al toe aan een derde vergadering voor supporters en moest zelfs extra inleggen om te voldoen aan de vraag.

Zo zal het nieuwe stadion van KV Mechelen eruit zien.
kos Zo zal het nieuwe stadion van KV Mechelen eruit zien.

Gefortuneerde fans

"We hadden verwacht dat het langzaam op gang zou komen, maar het ziet ernaaruit dat we mogelijk vervroegd zullen moeten afsluiten. We staan telkens voor een volle zaal", zegt director Thierry De Wever van vastgoedbedrijf Quares, dat de club begeleidt. "De fans tekenen de avond zelf vaak in. Het gaat om mensen van alle slag, maar we zien bedragen waar we zelf van verschieten. Er zit een gefortuneerd publiek tussen de fans", stelt hij vast. Maar ook minder gefortuneerden willen hun steentje bijdragen. "De eerste dag stond hier een manneke van 15 jaar met zijn spaarpot. We hebben hem gezegd dat hij met zijn vader nog eens moest terugkomen, wat intussen ook gebeurd is", vertelt stadiondirecteur Marc Faes. Uiteraard stelden de kandidaten ook gisteren kritische vragen. Zo wilden ze onder meer weten hoe de club de intrest denkt te betalen. "Dankzij de groei van het aantal supporters en commerciële inkomsten", zegt Faes. "Het bestuur heeft in totaal zelf 700.000 euro geïnvesteerd en loopt dus hetzelfde risico als jullie", gaf hij een bijkomend argument.

Marc Faes.
Marc Aerts Marc Faes.

Supportershart

Niet alle supporters zijn even happig om ons te woord te staan, laat staan te zeggen hoeveel ze in hun club willen investeren. Praten over geld is nog taboe, en al zeker in de media. Supporter Tony Seghers, werkzaam in de banksector, vermoedt dat de inleggers vooral het supportershart laten spreken. "Al is het rendement uiteraard mooi meegenomen. Zelfs voor een staatslening krijg je geen procent interest meer, hier drie keer zoveel, al hoop ik vanavond wel te vernemen wat de garanties zijn. Er is natuurlijk een risico aan verbonden." Ook Robby Van der Hoeven wil intekenen omwille van het doel én het rendement. "Geld dat op de bank staat, brengt niks op en wil KV Mechelen meegaan met zijn tijd, is vernieuwing nodig." Hij heeft er vertrouwen in. "De club is geleerd, toch? De supporters zijn sinds de vereffening ook vertegenwoordigd in het bestuur en zullen wel ingrijpen wanneer nodig."