KV-supporters laten bekervreugde niet vergallen door dreigende degradatie: “We gaan nóg harder genieten”

Nico De Graef met zoon Stan Fransen op de tribunes van KV Mechelen.
WVK Nico De Graef met zoon Stan Fransen op de tribunes van KV Mechelen.

“We gaan nu nog veel harder van die bekerfinale genieten.” De supporters van KV Mechelen laten zich niet kisten na de vordering gisteren in het omkoopverhaal. De fans van Malinwa blijven als een man achter hun club staan, dreigende degradatie of niet. “Of het nu 1A of 1B wordt, we blijven Malinwa trouw.”

De voetbalbond vorderde dinsdag zware straffen voor KV Mechelen (en Waasland Beveren). Hoofdaandeelhouder Olivier Somers, ex-voorzitter Johan Timmermans en sportief directeur Stefaan Vanroy riskeren jarenlange schorsingen, hun club degradatie naar 1B mét aftrek van punten en een jaar geen Europees of bekervoetbal. De fans weten niet goed wat te denken. “Waar rook is, is vuur. Er zal wel iets gebeurd zijn, maar eigenlijk weten wij als supporters op dit moment niks”, verwoordt Ronald Tuypens de onzekerheid.

Maar de supporters die wij vandaag spraken, laten het niet aan hun hart komen. “Ik blijf er rustig bij. Wat het ook wordt, we zullen het moeten dragen”, zegt Nico De Graef. Hij kijkt uit naar woensdag. “Ik ga net veel harder van de bekerfinale genieten. Ik denk dat dit bij alle supporters leeft: we gaan nog harder roepen. Meer kunnen we toch niet doen. En daarna zien we wel weer. Als het toch 1B wordt, dan zal KV Mechelen opnieuw in een vol huis spelen. Daar mag je zeker van zijn.”

De Graef kwam met zoon Stan Fransen een truitje kopen met het oog op de bekerfinale en was lang niet de enige. Het was vandaag een komen en gaan in het stadion van KV Mechelen. Veel supporters, vaak vaders met kinderen, sprongen de fanshop binnen. Zo ook Bob Van de Vliet. “Volgende week wordt sowieso een groot feest. Daar verandert de bekendmaking van de vordering niks aan! KV blijft KV.”

Hij wil de pret niet laten vergallen. “Als kleine dreumes was ik er bij in Straatsburg. Ik geniet nog altijd van dat moment. Het zou tof zijn dat Europees voetbal met mijn kinderen te kunnen beleven.” Ook al wint KV de beker, dan kan de vordering nog roet in het eten gooien. Buiten proportie, vindt Van de Vliet. “Als er dingen fout gebeurd zijn, dan lijkt het mij logisch dat er sancties worden uitgesproken. Tegen de verantwoordelijken, de supporters hebben niks misdaan. Ik ben ook boos omdat Moeskroen-Eupen wordt toegedekt.”

Ook Marc en zijn dochter Eva vinden dat alleen de verantwoordelijken moeten worden gestraft. “Als hun betrokkenheid wordt bewezen, dan moeten die idioten hier ook niet meer komen”, zeggen ze. Maar voorlopig hebben ze nog geen begin van bewijs gezien. “We zijn niet erg ongerust. En mocht het toch slecht aflopen, dan nog blijven we onze ploeg steunen. Het abonnement voor volgend seizoen hebben we al. Dan promoveren we wel een jaar later.”

Stilaan wordt de steun van de supporters aan hun club ook in de straat zichtbaar. Verschillende fans hingen een vlag uit na een oproep op sociale media.

Bob Van de Vliet met kinderen Mattis en Paulien in de fanshop van KV Mechelen.
WVK Bob Van de Vliet met kinderen Mattis en Paulien in de fanshop van KV Mechelen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.