Exclusief voor abonnees

Kristof Calvo (Groen): “Na 20 jaar liberalen in de cockpit zijn er nog altijd torenhoge lasten op arbeid, dat moet veranderen”

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer kijkt naar ‘vervuilers en grootste vermogens’ om steentje bij te dragen

“Is het zo’n gek idee om mensen in euro’s uit te betalen in plaats van in auto’s?” Kristof Calvo (32), dé numero uno op de Antwerpse Kamerlijst voor Groen, heeft het gehad met de “subsidiëring van de files en de luchtvervuiling”. En ook over andere thema’s heeft de titelvoerend eerste schepen van Mechelen een uitgesproken mening. “Als de N-VA blaft, kruipt iedereen in zijn kot. Wij nemen  met onze ideeën de handschoen op.”

Op 14-jarige leeftijd schreef de toen nog Willebroekenaar al brieven aan ministers, achttien jaar later lijkt het vuur nog altijd even hevig te branden. Het levert Calvo de naam van tafelspringer op, maar dan wel eentje die als outsider gezien wordt voor het premierschap. Zelf lacht hij die ‘grootste nachtmerrie’ van Bart De Wever weg. “Mijn enige obsessie is impact.”

U bent geen kandidaat-premier?

Ik ben samen met de andere groenen kandidaat om te schrijven aan het meest groene regeerakkoord ooit. Eerst de inhoud, dan de postjes. Sommige collega-lijsttrekkers hebben vooral over hun carrièreplannen gepraat. Van Bart De Wever wisten we tot voor kort enkel dat hij na amper zes maanden Antwerpen wilde verlaten, terwijl burgemeester zijn van die stad een gigantisch mooie job is. Belangrijker is: wat gaan we doen met dit land? Ik hoop dat we een premier krijgen die ons land graag ziet. Het klinkt wat melig, maar ik hou van en geloof in België. Mijn grootouders zijn in de jaren 60 naar hier gekomen, niet omwille van het goede weer, maar omdat er in België veel mogelijk was, omdat ze een toekomst konden uitbouwen voor hun kinderen en kleinkinderen. Ik wil geen vereffenaar als premier. Ik wil een premier die een megafoon zet op de samenhorigheid en geen nationalist die het land wil splitsen en mensen tegen elkaar opzet.

Ik wil geen nationalist als premier die het land wil splitsen en mensen tegen elkaar opzet

Kristof Calvo

U wilde ook al geen burgemeester van Mechelen worden. Volgens de electorale logica bij de gemeenteraadsverkiezingen - dertien zetels voor Groen, tien voor Open Vld – had dat gekund.

Nee, we hebben echt een heel goede burgemeester. In de politiek is het veel te zeldzaam dat sterke mensen graag en bewust met elkaar samenwerken. Ik ben liever duwer van een sterke stadslijst om zo een bijdrage te leveren aan dat positief project van samenwerking. Mijn enige obsessie is impact.

U en Bart Somers worden gezien als de verpersoonlijking van de groen-blauwe as. Bestaat zoiets?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Smets

  Goed gezegd, Kristof !

 • Joris De Crom

  Joris De Crom, De beste stuurlui staan aan de wal, ook al heb je nooit aan het roer gestaan. De belasting partij en alles gratis. Maar hun schuif met voorstellen voor nieuwe belastigen kan niet meer dicht. Denkt Clavo nu echt door firma wagens af te schaffen er geen files meer zullen zijn je moet op het werk geraken. Nu als je met een salaris auto rij moet je niet aan je hijgen kapitaal komen. Flexibel als je in een produxtie omgeving werkt of in een hospitaal wat zal dat ?

 • Jeff Janssens

  Feit is dat, toen de “blaffende” NV-A aan Groen de mogelijkheid gaf om mede “impact” te hebben op het bestuur in Antwerpen, de “tafelspringende” Calvo en zijn aanhang, liever dan mee te besturen,er toch maar voor koos om langs de zijlijn kritiek te blijven uiten op de grootste partij van Vlaanderen.