Kogel verbrijzelt ramen reisbus

PROJECTIEL MIST NIPT JONGEREN TIJDENS TRIP MET KAZOU

De groep jongeren die in de bus zat.
Toon Verheijen De groep jongeren die in de bus zat.
Een volgens de Franse gendarmerie verdwaalde kogel heeft afgelopen weekend twee ramen verbrijzeld van een bus die 44 jongeren vervoerde vanuit Spanje naar Mechelen, Geel en Turnhout. Niemand raakte gewond, maar de jongeren waren erg aangedaan. "Vermoedelijk kwam de kogel uit een nabijgelegen jachtgebied", zegt een woordvoerder bij de Franse gendarmerie.

Kazou is de jongerenorganisatie van de Christelijke Mutualiteit (CM). Begin juli vertrok een groep van 44 jongeren uit de regio van Mechelen, Geel en Turnhout voor een trip van een week naar het Spaanse San Vicente samen met twee chauffeurs, vier leden van de kookploeg en vier monitoren. Afgelopen weekend keerde de groep weer huiswaarts. Ter hoogte van Tours, in de Franse Loirestreek, hoorden de 54 inzittenden plots een luide knal. "We werden allemaal wakker en het was niet meteen duidelijk wat er gebeurd was, behalve dat er twee ramen verbrijzeld waren", vertelt Elien Geens, die als verantwoordelijke van de kookploeg mee op de bus zat. "Iemand is naar voren gelopen om te zeggen dat de chauffeur best kon stoppen."

Eline Geens zat mee in de bus die beschoten is.
Toon Verheijen Eline Geens zat mee in de bus die beschoten is.

Nationale recherche

Het incident gebeurde gelukkig net in de buurt van een snelwegparking. Het werd toen al snel duidelijk dat het om een kogelinslag ging. Om de paniek niet nog groter te maken, is iedereen uit de bus gehaald. "We moesten dat wel doen, want uiteindelijk wisten we nog altijd niet exact wat er gebeurd was. We konden de veiligheid niet honderd procent garanderen. Onze chauffeurs zijn dan onmiddellijk in actie geschoten en hebben met andere bussen contact opgenomen. Uiteindelijk konden onze jongeren binnen de twee uren met andere bussen verder rijden naar huis."


Ondertussen was de Franse gendarmerie erbij gehaald. Er is een onderzoek gestart naar opzettelijk gewapend geweld. Het 'Institut de recherche criminelle de la gendarmerie' in Parijs voert het onderzoek. "Het onderzoek loopt nog, maar vermoedelijk kwam de verdwaalde kogel uit een nabijgelegen jachtgebied", klinkt het bij de gendarmerie. "Omdat de kogel dwars door de bus heen is gegaan, kunnen we niet nagaan om welk type het gaat. Als het effectief om een jager zou gaan, weet hij hoogstwaarschijnlijk niet eens dat hij een voertuig geraakt heeft. We gaan er vanuit dat er zeker niet bewust op de bus geschoten werd."

Een bus met het groene logo van Kazou, maar niet de autocar die door een kogel is geraakt.
Kazou Een bus met het groene logo van Kazou, maar niet de autocar die door een kogel is geraakt.

Herstelling

De bus is wel nog eventjes in Frankrijk gehouden voor het verdere onderzoek, maar mocht zondag uiteindelijk toch verder rijden en is voor herstelling binnengebracht bij bussenbouwer Van Hool in Koningshooikt.

Onder de indruk

Bij Kazou aan de Antwerpsesteenweg in Walem, deelgemeente van Mechelen, konden ouders de achtergebleven bagage uit de beschoten bus maandag ophalen. Geen van de ouders of jongeren wilde echt reageren. Velen waren duidelijk nog onder indruk. Kazou plant in elk geval psychologische begeleiding.


De monitoren beseffen ook dat het anders had kunnen aflopen. "Een aantal van de inzittenden zat echt wel dichtbij de plaats waar de kogel dwars door de bus is gegaan", zeggen Eline Geens en Pieter Billiet van Kazou. "Iedereen was redelijk aangedaan en geschrokken. Toen we terug vertrokken hebben we de ouders van de jongeren op de hoogte gebracht. We hebben naar onze drie afzetplaatsen mensen gestuurd om de ouders en jongeren op te vangen, want dit zal zeker een emotionele weerslag hebben."