Klassieke muziek krijgt podium op Maanrock

TUIN HOF VAN BUSLEYDEN MOET BREDER PUBLIEK LOKKEN

Veerle Simoens van Casco Phil en Kristof Calvo in het Hof van Busleyden.
Foto Legreve Veerle Simoens van Casco Phil en Kristof Calvo in het Hof van Busleyden.
Klassieke muziek krijgt eind deze zomer een podium op het vernieuwde Maanrock. De organisatoren stellen de tuin van het Hof van Busleyden en verschillende locaties in de binnenstad ter beschikking van Casco Phil en de Mechelse hafabra's.

Na het sabbatjaar ondergaat Maanrock deze zomer een grondige metamorfose, met aandacht voor randanimatie en een bredere programmatie. Dat het aanbod wel heel gevarieerd zal zijn, bleek gisteren bij de voorstelling van een nieuw podium op de weinig gebruikte binnenplaats van museum Hof van Busleyden. "Daar kiezen we zaterdag heel bewust voor een klassiek podium. Zondag is het op diezelfde plek aan tien verschillende Mechelse fanfares, harmonieën en brassbands", zegt Kristof Calvo, voorzitter van mmMechelen Feest.


De hafabra's zijn blij met de kans die ze krijgen om hun ambiancemuziek met een groot publiek te delen, maar hebben ook bedenkingen. "De oorspronkelijke locatie was de Wollemarkt en dat was volgens mij veel beter dan het Hof van Busleyden. Ik vrees dat er niet al te veel mensen zullen komen luisteren."


Voor de programmatie op zaterdag wordt samengewerkt met Casco Phil, de vroegere Belgische Kamerfilharmonie. De vorige twee zomers organiseerde het al 'Klassiek in den Botaniek' in de Kruidtuin, dit is het vervolg. "Met 1.800 bezoekers was het vorig jaar een succes, maar we willen ons daar niet aan vastklampen", zegt general manager Veerle Simoens. Ze ziet in de samenwerking een manier om een ander publiek te bereiken.

Gewone passanten

"Het Hof van Busleyden en zijn historisch karakter biedt de perfecte omkadering voor klassieke muziek. Met kleine groepjes van ons 35-tal musici maken we tussen 12 en 20 uur een reis van Wenen tot Parijs, met werk van Mozart, Beethoven, Bizet, Offenbach en andere roemrijke componisten. Dat niet alleen in het museum, maar ook in verschillende leegstaande panden van M.E.S.T., op pleinen en in straten", zegt Simoens.

Gewone passanten

Dat laatste moet volgens Calvo ook de handelaars tevreden stellen. "Op die manier kunnen we zaterdagnamiddag naast de festivalgangers ook gewone passanten en shoppers aanspreken."


In het Hof van Busleyden zullen ook workshops worden georganiseerd en er komen ook eet- en drankstandjes. Eerder raakte al bekend dat van het vertrouwde Maanrock enkel het hoofdpodium op de Grote Markt behouden blijft. De Ijzerenleen wordt een festivalstraat op maat van jongeren met elektronische en urban muziek. Maanrock vindt deze zomer plaats op 30 en 31 augustus.