Kinderstad verlaagt leeftijd doelgroep voor Sint

Kinderen van de Leestse basisschool De Spiegel kregen gisteren tijdens een rondleiding in de Sint-Speelgoedfabriek veiligheids- instructies.
David Legreve Kinderen van de Leestse basisschool De Spiegel kregen gisteren tijdens een rondleiding in de Sint-Speelgoedfabriek veiligheids- instructies.
Het Mechelse stadhuis doet vanaf zaterdag weer dienst als Sintstad. Brave kinderen zijn welkom, maar ze moeten dit jaar wel een jaartje jonger zijn. "We kregen opmerkingen van de scholen en van de Sint zelf. 'Gij bestaat niet', kreeg de laatste al eens te horen."

Voorgaande jaren vormden eerste en tweede leerjaarkinderen de doelgroep. Dit jaar vertrok een uitnodiging naar derde kleuterklassen en eerste leerjaren. "Blijkbaar ontsluieren kinderen vroeger het geheim van Sinterklaas. Jammer eigenlijk", zegt Karen Claes, stafmedewerker van Mechelen Kinderstad. Voor alle duidelijkheid: kinderen die op individuele basis komen, zijn ongeacht hun leeftijd welkom in de Sintstad.


De Zwarte Pieten vormden de historische kamers van het stadhuis om tot een heuse Sint-Speelgoedfabriek.

De Sint droeg voor de gelegenheid zijn 'werkmijter' - een pet - en de Zwarte Pieten en de kinderen kregen veiligheidshelmen.
David Legreve De Sint droeg voor de gelegenheid zijn 'werkmijter' - een pet - en de Zwarte Pieten en de kinderen kregen veiligheidshelmen.

Sint met pet

Het eerste leerjaar van de Leestse basisschool De Spiegel kreeg gisteren de primeur. Naast een zenuwachtige SOS Piet en een Sinterklaas mét pet - een mijter is maar een vervelend ding in een fabriek - konden ze evenwel slechts een glimp opvangen van de Sintstad, want die bleek nog niet helemaal klaar. Zaterdag zal dat wel het geval zijn en vanaf dan tot en met 29 november zullen Zwarte Pieten kinderen en hun begeleiders rondleiden langs onder meer de controlekamer, de inpakmachine en uiteraard de Sint.

Nog inschrijven

Overigens zijn alle plaatsen voor klassen al volzet, maar individuele bezoekers kunnen zich wel inschrijven. "Omwille van het succes van voorgaande jaren hebben we het aantal plaatsen opgetrokken van 2.500 naar 2.725", zegt Claes. Kaarten kosten een halve euro per kind jonger dan 13, 2,5 euro voor wie ouder is. Reserveren is verplicht via www.mechelenkinderstad.be of tel. 070/222.800. Nog dit: wie zich na de commotie nog zou afvroegen hoe het zit met het uitzicht van Zwarte Piet: hij zag gisteren egaal zwart als vanouds. (WVK)