Kinderburgemeester wil in politiek

SALMA ABRARAY (12) GEEFT FAKKEL DOOR MAAR HEEFT GROTE PLANNEN

Salma Abraray (midden) met haar opvolgers burgemeester Pieter en secretaris Merel.
Foto Legreve Salma Abraray (midden) met haar opvolgers burgemeester Pieter en secretaris Merel.
Mechels kinderburgemeester Salma Abraray (12) heeft gisteren de fakkel doorgegeven aan haar opvolgers Pieter Verhelst (11) en Merel Vanderelst (10). Ze raakte zo gebeten door de politiek dat ze op termijn de échte burgemeester wil worden. Ondertussen heeft de nieuwe kinderraad een actieplan opgesteld.

Salma neemt na twee jaar afscheid van haar sjerp. Een beetje met spijt, want ze beleefde naar eigen zeggen twee bijzonder leuke jaren als kinderburgemeester. "Ik heb enorm veel geleerd, al was het wel druk met al die lintjes die ik moest gaan knippen", lacht ze. Het meest trots is ze op de toekomstige realisatie van een kinderbar, waarschijnlijk in de cafetaria van het vernieuwde De Maan. "Later wil ik naast architect ook burgemeester worden", vertelt ze. Salma werd zelfs al door twee politieke partijen in aanloop naar verkiezingen gevraagd voor propagandadoeleinden en een keer zelfs ongevraagd opgevoerd in een folder, maar wenste daar niet op in te gaan. "Daar is het nog veel te vroeg voor."


Haar opvolgers zijn nog helemaal niet met (echte) politiek bezig. "Ik weet zelfs niet goed wat het is", bekent Merel. Zij is een jaartje kindersecretaris, een taak die ze over een jaar ruilt met kinderburgemeester Pieter. Samen met vijftien andere jongens en meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar keurden ze gisteren een kindercharter goed, een plan met tien actiepunten. "De kinderen hebben fantastische ideeën", zegt Karen Claes van Mechelen Kinderstad. Pieter zal werken aan een verbetering van de verkeerstuin in het Vrijbroekpark omdat de verkeerslichten daar nooit werken en Merel wil een talentenjacht organiseren op de Grote Markt. Jelte Van Gorp wil dan weer meer aandacht voor kinderen tijdens de solden, Laura Imbrechts een binnenspeeltuin, Alfonsin Andries een kindermarkt en Jules Publie wil kunnen zwemmen in de Leuvense Vaart. Verder zal de kinderraad onder meer aandacht besteden aan gezonde voeding en zeker ook verkeersveiligheid. "Kinderen zijn bang om overreden te worden!", klinkt het.

Vaste waarde

Jeugdschepen Greet Geypen (Open Vld) was gecharmeerd door zoveel enthousiasme. "Maar de échte burgemeester zal toch ook eens moeten langskomen, want wat jullie willen kost wel wat centjes", vertelde ze. Toch hebben ze kans op slagen. Volgens Claes werden van het vorige charter negen van de tien punten min of meer uitgevoerd. "De Kinderraad groeide uit tot een vaste waarde en een belangrijk participatie-instrument. Op deze manier bekomen we een constante toetsing van hun leefwereld en maken we de stad nog meer op kindermaat", aldus Geypen.