Kids in het zadel op Kerstjumping

Baba Yega en De Bende treden op voor jongste paardenfans

Baba Yega trad woensdag op op de jumping.
Marc Aerts Baba Yega trad woensdag op op de jumping.
Vandaag is in de Nekkerhal ‘Vlaanderens Kerstjumping – Memorial Eric Wauters’ van start gegaan, de jaarlijkse hoogmis voor wie houdt van paardensport. Het belooft een topeditie te worden met drie wereldbekers en meer dan 85.000 bezoekers. Ook na 38 jaar blijft Yolande Wauters de grote bezieler. “Ik kan niet stoppen. Dit is onze baby.”

De kerstjumping werd 38 jaar geleden geboren toen jumpingkampioen Eric Wauters een evenement organiseerde op zijn eigen Green Gras Land in Peulis (Putte). “In 1984 zijn we naar de Nekkerhal verhuisd. We waren het eerste evenement hier”, herinnert zijn weduwe Yolande zich. Het groeide uit tot een internationaal topsportevenement waarvoor zelfs de Mechelse evenementenhal eigenlijk te klein is. “Het is een mooie hal, maar eigenlijk een beetje te klein voor ons. Elke vierkante meter wordt gebruikt.” De Nekkerhal werd volledig ingericht voor het evenement, er omheen staan grote tenten met daarin vijfhonderd boxen voor de ongeveer 2.000 paarden. 2.500 ton zand zorgt voor een geschikte ondergrond. Parkeren moet elders gebeuren, zeker nu er op een deel van de parking een nieuwe brandweerkazerne en stadsmagazijn verrijzen. “Een probleem”, geeft Wauters aan.

Kids Day

Het publiek kan tot en met zondag genieten van de jumping, waarbij drie wereldbekers worden uitgereikt: jumping, dressuur en vierspan. Vandaag echter komen vooral de allerkleinste paardenfans aan hun trekken tijdens de Kids Day. De jeugdige bezoekers vergaapten zich zowel aan paardenshows als aan optredens van onder meer De Bende en Baba Yega. Het enthousiasme van de duizenden kinderen was niet te temperen. “Negen jaar geleden zijn we gestart met de Kids Day en het groeit nog altijd”, zegt organisator Clement Schiettecatte. “Telkens zoeken we een evenwicht tussen een showgedeelte en een gedeelte met paarden. Het slaat echt aan: moet je die blije gezichten zien! Ik ben nu al bezig met de tiende verjaardag van volgend jaar om daar iets ongeziens van te maken.” De Kids Day kwam er niet alleen om het bezoekersaantal voor de eerste dag van de Jumping, tot dan eerder een inloopdag, op te krikken. “Dit is ook belangrijk met het oog op de toekomst. We maken kinderen op jonge leeftijd vertrouwd met Jumping Mechelen”, zegt Schietecatte.

Zondag uitverkocht

En toekomst is er, ondanks de verkoop van de Nekkerhal. Wauters: “We hebben net een contract voor vijf jaar getekend met uitbater Artexis. Ik hoop dat ook de burgemeester wil dat we blijven. We kunnen Jumping Mechelen moeilijk in Gent of ergens anders organiseren.” Jaarlijks verwelkomt Jumping Mechelen zo’n 85.000 bezoekers, deze editie zouden het er gezien de succesvolle voorverkoop zelfs nog een pak meer kunnen worden. “We horen wel dat alsmaar meer mensen op wintersport gaan, maar dat hebben we absoluut niet gevoeld. Het dagprogramma op zondag is uitverkocht, andere programmaonderdelen zullen volgen.” Even belangrijk als een goede ticketverkoop en het aanbieden van topsport: dat de mensen met een positief gevoel naar huis zaan. Daar wil Wauters de komende jaren zelf op blijven toezien. “Ik ben op pensioengerechtigde leeftijd gekomen. Ik heb eraan gedacht om met alles te stoppen behalve de jumping. Dat kan ik niet. Ondanks het vele werk, het blijft de baby van Eric en mij.”

Mechelen Jumping kinderprogramma paarddiciplines
Marc Aerts Mechelen Jumping kinderprogramma paarddiciplines
Op de Kids Day konden kinderen hun kunsten tonen.
Marc Aerts Op de Kids Day konden kinderen hun kunsten tonen.
Een staaltje acrobatie ontbrak niet.
Marc Aerts Een staaltje acrobatie ontbrak niet.
Jonge bezoekers kijken toe vanaf de zijlijn terwijl een deelnemer met een klein paard over de hindernissen springt.
Marc Aerts Jonge bezoekers kijken toe vanaf de zijlijn terwijl een deelnemer met een klein paard over de hindernissen springt.
De Bende liet het publiek even uit volle borst meezingen.
Marc Aerts De Bende liet het publiek even uit volle borst meezingen.
Mechelen Jumping publiek bij De Bende
Marc Aerts Mechelen Jumping publiek bij De BendeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.