Katrien helpt burn-out bestrijden

COACH LEERT PATIËNTEN OPNIEUW OP JUISTE MANIER TE ADEMEN

Katrien overwon zelf een burn-out.
Foto David Legreve Katrien overwon zelf een burn-out.
"Een beest dat je lichaam totaal kan verscheuren." Katrien Geeraerts (40) helpt sinds een jaar patiënten met burn-out en andere met stress verbonden aandoeningen aan de hand van ... ademhalingsoefeningen. "Je voelt je rustiger, hebt meer veerkracht ten opzichte van stress, je krijgt een verbeterde concentratie en een verminderd angstniveau."

De (stief)mama van vier omschrijft zichzelf als een perfectionist. "Ik leefde op de top. Ik wilde een goede moeder, goede partner, goede vriendin en goede werkneemster zijn en dat combineren met een druk sociaal leven." Uiteindelijk botste ze op de grenzen van haar eigen lichaam. Burn-out luidde de diagnose, al wilde ze dat zelf eerst niet erkennen. Na anderhalf jaar raakte ze dankzij hartcoherentie weer uit de spiraal van totale uitputting. Ze leerde de techniek kennen in de Sint-Jozefkliniek in Bornem op aanraden van een hartspecialist.


"Als we ons goed voelen, dan verloopt onze hartslag volgens een vast patroon. Dan ben je hartcoherent. Bij stress vertoont deze variatie een veel grilliger patroon. Ons hart doet ons lichaam dan in een 'vecht vlucht mechanisme' belanden, waardoor het lichaam adrenaline en stresshormoon gaat aanmaken", legt ze uit. In haar geval leidde chronische hyperventilatie onder meer tot angst in grote groepen of in de lift. Hartcoherentie kon het proces omkeren. "Je kan je hartritme beïnvloeden met ademhalingsoefeningen, het hartcoherent maken. Het gevolg: je voelt je rustiger, hebt meer veerkracht ten opzichte van stress, een verbeterde concentratie en een verminderd angstniveau."


Haar genezing zette haar aan om een opleiding 'biofeedback' te volgen. Katrien was al paramedisch geschoold en heeft een licentie in de biomedische wetenschappen. Vervolgens ging ze aan de slag als 'hartcoherentie coach' in haar eigen praktijk in Zemst en in Het Appèl, een nieuwe groepspraktijk voor gezondheid en welzijn op de Brusselsesteenweg in Mechelen. Ze wil hartcoherentie bekender maken, zeker ook bij artsen. "In Nederland wordt hartcoherentie terugbetaald door de mutualiteit en zelfs gebruikt bij ADHD, in de sportwereld om te kijken of een sporter het trainingsritme aankan. F16-piloten hanteren het dan weer om in een bepaalde focus te geraken." Maar ook personen die lijden aan een burn-out, chronische hyperventilatie of stress zijn volgens Katrien Geeraerts gebaat met deze methodiek.

Twee keer per dag

Concreet biedt Katrien als hartcoherentie coach een programma bestaande uit vier sessies aan. Juist leren ademen, is de doelstelling. "Stress zet zich op de spieren, waardoor je oppervlakkiger gaat ademen. Daardoor verspil je energie. Ik leer terug door de buik te ademen op een correct ritme." Het geheim: gedurende twee keer tien minuten per dag precies zes keer per minuut geconcentreerd in- en uitademen. Het resultaat meet ze met bio-feedback apparatuur. "Zoveel mensen met een burn-out en hyperventilatie weten niet dat je er ook zonder medicatie - vaak antidepressiva - uit kan geraken. Ik ben er het levend voorbeeld van."


Zelf gebruikt ze de techniek nog elke dag voor zichzelf. "Mijn karakter is niet veranderd. Ik blijf perfectionistisch, hoogsensitief en een doorzetter - het is niet toevallig dat ik een burn-out kreeg - maar ik heb nu iets waarmee ik op korte tijd mijn batterij weer kan opladen."


Meer info: www.biofeedbacktraining.be, www.hetappel.be, 0474/98.21.23.