Karimata vaart weg uit Dijlestad

UITBATERS BOOTRESTAURANT WILLEN IETS NIEUWS STARTEN OP ANDERE LOCATIE

De Karimata lichtte het anker en voer definitief weg van de Winketkaai.
Philippe Bossin De Karimata lichtte het anker en voer definitief weg van de Winketkaai.
Het bootrestaurant Karimata is weg. Gisteren voer de gevestigde waarde af om nooit meer terug te keren. De broers Dimitri en Toli en chef-kok Christina willen een nieuw culinair verhaal beginnen, maar niet meer op het water.

Karimata is een monument in de Dijlestad. Dimitri (48) en Toli (52) Coutsoubas schreven een stukje Mechelse horecageschiedenis door in 1988 een gewezen vrachtschip om te bouwen tot een unieke restaurantboot. Al die tijd zwaaide Toli's echtgenote Christina (47) de plak in de keuken, waar ze traditionele Griekse recepten omvormde tot originele gerechten. Later zou ze meer voor mediterrane keuken kiezen, weg van de klassiekers van het land van origine. "We willen iets anders doen - gezien onze leeftijd is het nu of nooit - maar dat was onmogelijk op dezelfde locatie, hoewel we dat hebben geprobeerd door de kaart en het interieur te vernieuwen. Vandaar dat we een nieuw project starten op een andere locatie. We hebben een nieuwe uitdaging nodig om weer elke dag met enthousiasme aan een nieuwe dag te beginnen", vertelt Dimitri.


Het afscheid van de schuit moet de uitbaters dus toelaten een nieuwe weg in te slaan, maar dewelke dat is houden de Mechelaars nog even voor zich. Het wordt opnieuw een mediterraan restaurant, maar over de locatie en het concept wil het trio voorlopig niets kwijt, omdat nog niks beslist is. "We gaan onze tijd nemen en zullen de mensen op de hoogte brengen wanneer de tijd daar rijp voor is", belooft Dimitri.

Uitbaters Dimitri, Toli en Christina Coutsoubas enkele jaren geleden op hun bootrestaurant.
David Legreve Uitbaters Dimitri, Toli en Christina Coutsoubas enkele jaren geleden op hun bootrestaurant.

26 jaar

Donderdag genoten de klanten een laatste keer van een maaltijd op het water van de Binnendijle. Vervolgens sloot Karimata de deuren om gisteren het anker te lichten met bestemming scheepswerf in Boom. Aanvankelijk lag hij trouwens niet aan de Winketkaai, maar aan de Vismarkt. Acht jaar geleden moest het bootrestaurant er weg omwille van de bouw van de voetgangersbrug. Toen zegden de Griekse broers nog dat ze geen afscheid konden nemen van hun unieke boot, nu dus wel. "We dachten al een jaar aan stoppen. Moeilijk was het dus niet. We hebben geen spijt", zeggen de uitbaters. "De 26 jaar dat we de Karimata hebben uitgebaat, was een mooie tijd, maar we hebben geen heimwee. Ik kijk ook liever vooruit dan achteruit." Voor de trouwe klanten was het nieuws van de sluiting natuurlijk slikken. "We bedanken hen voor het lange vertrouwen en hopen hen over een aantal maanden terug te zien."