Jongeren richten ravage aan in school en slaan ramen en deuren aan diggelen: “Zoveel agressie. Het is verschrikkelijk”

Directrice Marina Stockx voor een kapotgeslagen deur.
Tim Van der Zeypen Directrice Marina Stockx voor een kapotgeslagen deur.
Drie jongeren hebben dinsdagochtend een ravage aangericht bij Busleyden Atheneum Campus De Beemden in de Stuivenbergbaan in Mechelen. Een tiental ramen moest eraan geloven, net als een laptop, een telefoon en enkele deuren. Dankzij een buurvrouw kon het drietal op heterdaad worden betrapt en opgepakt. Twee meerderjarigen werden intussen aangehouden door de onderzoeksrechter.

Het drietal sloeg dinsdag toe in de vroege uurtjes. “Ze sloegen een tiental ramen in en mijn bureau werd doorzocht. De laptop en telefoon werden kapot geslagen”, vertelt Marina Stockx, directrice van de middelbare school. “Ze doorzochten ook het lerarenlokaal, braken enkele lockers open, sloegen de ruit van een schoolbusje in en gingen aan de haal met een kleine geldsom.”

Duizenden euro’s schade

Ook 24 uur na de feiten is de directrice nog bijzonder erg onder de indruk van de feiten. Zij ging de ravage intussen al opmeten. De aangerichte schade wordt momenteel geraamd op enkele duizenden euro’s. “En dan mogen we buurvrouw nog bijzonder dankbaar zijn”, aldus de directrice nog. “Had zij het niet opgemerkt, had dit veel erger kunnen zijn.”

Gekend

Het was de buurvrouw die omstreeks 5.30 uur naar de politie had gebeld nadat ze werd opgeschrikt door geluiden en verdachte individuen. Agenten snelden ter plaatse en konden drie jongeren arresteren. Het gaat om een minderjarige (17) en twee meerderjarigen (18 en 19). Zij werden opgepakt, meegenomen naar het politiekantoor en ter beschikking gesteld van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket. 

De drie zijn geen onbekenden voor het gerecht. “De twee meerderjarigen werden voor de onderzoeksrechter gebracht en aangehouden”, vult het parket aan. Over het lot van de minderjarige is voorlopig nog niets bekend.

“Geluk gehad”

De directie is de buurvrouw bijzonder dankbaar. “Had zij niet zo alert gereageerd, had de ravage veel groter geweest”, zegt de schooldirectrice. “De daders hadden de tijd niet om ook de bovenverdieping te bezoeken.” 

De directie is nu op zoek naar de buurvrouw die de politie tijdig kon verwittigen. “Om haar te bedanken”, aldus directrice Stockx.

Voor de 145 leerlingen in de middelbare schade was er weinig hinder. De lessen van zowel dinsdag als woensdag konden gewoon doorgaan. “Voor de lessen hebben we hen even samengeroepen in de sporthal. Daar heb ik de leerlingen toegesproken en uitgelegd wat er was gebeurd. De leerlingen waren tamelijk onder de indruk”, besluit de directrice.

De politie arresteerde drie verdachten maar voerde ook nog een sporenonderzoek.
Tim Van der Zeypen De politie arresteerde drie verdachten maar voerde ook nog een sporenonderzoek.
De daders forceerden enkele lockers.
Tim Van der Zeypen De daders forceerden enkele lockers.
Verschillende ramen werden ingeslagen. De schade loopt op tot enkele duizenden euro’s.
Tim Van der zeypen Verschillende ramen werden ingeslagen. De schade loopt op tot enkele duizenden euro’s.
Verschillende ramen werden stukgeslagen.
Tim Van der Zeypen Verschillende ramen werden stukgeslagen.
Ook het ruitje van een schoolbusje moest eraan geloven.
Tim Van der Zeypen Ook het ruitje van een schoolbusje moest eraan geloven.
De laptop en telefoon van de directrice liep schade op.
Tim Van der Zeypen De laptop en telefoon van de directrice liep schade op.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Van Asbroeck

  Peter Janssen, ik geef je 100 procent gelijk. Enkel dergelijke straffen halen iets uit, het vermanende vingertje is nutteloos, evenmin als binnen drie jaar voor een rechter verschijnen, want dan zijn ze het al lang vergeten. Maar , spijtig genoeg zal er nooit iets in huis komen van je voorstel. Zonde, want het zou écht voorkomen dat ze het nogmaals in hun (lege) hoofd halen om dergelijke dingen te doen.

 • Jozef Peeters

  Tieners halen kattenkwaad uit maar dit is er toch wel vies over, zeker omdat ze al andere feiten op hun kerfstok hebben. Hopelijk voor hun eigen goed komen ze een heel strenge rechter tegen.

 • Jonathan Wouters

  Ach Peter, je gaat ervan uit dat die heren schaamte kennen. Dat is niet zo. Alles wat ze hebben in beslag nemen en verkopen. De schade laten betalen en een schadevergoeding... En daarna de bak in waar ze thuishoren.

 • Theo Striem

  De som van de schade die ze aanrichten X 5 dat is voor wat ze zullen werken en zullen terug betalen Hoe meer je werkt hoe sneller je er vanaf bent en dat geld voor de drie felle gasten Geen gerecht geen verzachtende toestanden Toen de grote Jan achteraf ook maar dan

 • Rudi Bollaerts

  Dat is de norm geworden voor deze jonge generatie die los en modern is opgevoed met geen enkele vorm van respect voor andere . Ik kom uit een oudere generatie en wij kregen thuis een veeg als we iets uitgestoken hadden nu keuren de ouders alles goed want hun kind doet zoiets niet. Ja je krijgt wat je zaait en het zal nog erger worden in deze losgeslagen tijd .