Jarig Technopolis gooit met taart

OOK OPENING NIEUWE TENTOONSTELLING EN SAMENWERKING MET LEGO

Gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn demonstreert de nieuwe opstelling.
David Legreve Gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn demonstreert de nieuwe opstelling.
Technopolis trakteert op gebak ... in je gezicht. Naar aanleiding van de vijftiende verjaardag mogen tijdens de krokusvakantie elke dag vijftien bezoekers een taart een valparabool laten beschrijven tegen iemands tronie. Veel kans dat Microsoft-baas Bill Gates ongewild de inspiratie leverde.

Technopolis opende op 24 februari 2000 de deuren na een "wereldrecord science center bouwen": er waren slechts 650 dagen nodig. Sindsdien ontdekten al meer bezoekers dan verhoopt - 4,2 miljoen - de wondere wereld van wetenschap en techniek aan de hand van intussen wel 350 interactieve opstellingen en activiteiten. "Uitdaging is om onszelf continu te blijven heruitvinden. De wereld evolueert razendsnel, al blijven de wetten van fysica gelukkig wel dezelfde", zegt gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn.


Volgende week staat geheel in het teken van de 15de verjaardag. Radio 2 zendt op 14 februari uit vanuit Technopolis, elke dag mogen vijftien bezoekers tijdens een speciale show in het belang van de wetenschap een taart kwakken in het gezicht van een gewillig slachtoffer - hij of zij krijgt nadien voor zoveel opofferingsbereidheid een échte taart cadeau. Jacquemyn weet hoe dat eruitzien, want hij stond naast Microsoftbaas Bill Gates toen deze in 1998 bij een bezoek aan ons land een taart in het gezicht kreeg. "Ik ben waarschijnlijk een van de weinige mensen ter wereld die Bill Gates zijn oren heeft uitgekuist", lacht hij. Taartgooiers kunnen dan meteen ook een bezoek brengen aan het themaproject 'Het geheim van vuur & lijm', dat gisteren de deuren opende. Tot eind augustus leren bezoekers aan de hand van veertig opstellingen hoe chemie oplossingen biedt voor alledaagse en minder-alledaagse uitdagingen. Bezoekers bouwen hun eigen molecule, schieten een waterstofraket af of ontdekken wat vlinders in de buik betekent.

Een leerling kijkt vol bewondering naar een van de opstellingen.
David Legreve Een leerling kijkt vol bewondering naar een van de opstellingen.

LEGO

Nog nieuw is een 'LEGO innovation studio'. Scholieren leren er de op school geleerde theorie in de praktijk omzetten dankzij de wereldberoemde bouwstenen. "Ons onderwijssysteem leert kinderen om te slagen in examens, niet om te leren. Wij willen kinderen op een plezierige manier leren leren. Creatieve werknemers is ook wat werkgevers in de eerste plaats willen", zegt Gary Jones, regiomanager van LEGO Education. Een andere vaste partner, de federatie voor chemische nijverheid en life sciences essenscia, poogt dan weer om op 5 mei zijn wereldrecord 'grootste chemielab ter wereld' uit 2011 terug te pakken door een chemieles voor minstens 838 leerlingen te organiseren. Het doel: interesse blijven wekken voor wetenschappelijke en technologische opleidingen. "Omwille van de vergrijzing moeten jaarlijks 2.000 mensen in de sector worden vervangen", wijst gedelegeerd bestuurder Frank Beckx op het belang daarvan.

Een leerkracht geeft uitleg over een van de opstellingen.
David Legreve Een leerkracht geeft uitleg over een van de opstellingen.