Internationale cocaïnebende opgerold

BENDE INVESTEERDE WINST IN MAROKKAANS VASTGOED

Het Mechelse gerecht heeft een internationale cocaïnebende opgerold. Dertien verdachten zitten in de cel. De bende had takken in Nederland en kocht met de opbrengst van de cocaïneverkoop vastgoed in Marokko.

Het parket en de lokale recherche van de lokale politie Mechelen-Willebroek startte een tijdje geleden een intensief onderzoek naar een internationale cocaïnebende. Het doel was duidelijk: "Niet enkel focussen op de kleine garnalen, maar héél de bende in kaart brengen. Ook de grote mannen moesten eruit", klinkt het.

Dertien verdachten

Na verschillende huiszoekingen bij een tiental verdachten kwam het onderzoek onlangs in een stroomversnelling terecht. In totaal werden er dertien verdachten gearresteerd. "Het ging om tien lokale dealers uit Mechelen, Antwerpen en Sint-Niklaas en om drie Nederlanders. Deze laatsten waren de zogeheten 'bovendealers' en opereerden vanuit hun thuisbasis in Rotterdam. Het trio stond in voor de bevoorrading van de lokale dealers", licht Lieselotte Claessens van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket toe.

Onderdealers

Ook de tien lokale dealers zouden op hun beurt naar verluidt nog enkele 'onderdealers' in dienst hebben gehad. Zij werden inmiddels geïdentificeerd en verhoord. Dertien verdachten van de internationale drugsbende werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en zitten nu allemaal in de cel. "De drie Nederlanders werden ondertussen ook al uitgeleverd aan ons land", gaat de parketwoordvoerster verder. "Alle verdachten zullen zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter in Mechelen."

46.000 euro cash

Tijdens de verschillende huiszoekingen troffen agenten ook nog 46.000 euro cash aan en werden er grote hoeveelheden cocaïne gevonden. Zowel het geld als de drugs werden in beslag genomen. Verder liet het gerecht ook nog enkele bankrekeningen met aanzienlijke geldsommen blokkeren en nam het drie panden in Marokko in beslag. Het ging onder meer om een flatgebouw met drie verdiepingen, een flat en een garage in de steden Al Hoceima, Nador en Tanger.


"De panden werden aangekocht met de opbrengsten van de grote internationale cocaïnebende", verduidelijkt de parketwoordvoerster tot slot. "Met het in beslag nemen van de panden en het geld willen we de drugsdealers raken in hun portefeuille."