Inbrekers staan 96ste keer terecht

BEROEPSCRIMINELEN RISKEREN DIT KEER DRIE JAAR CEL VOOR INBRAAK THE CARTRIDGE SHOP

De winkel The Cartridge Shop ligt in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.
Foto Legreve De winkel The Cartridge Shop ligt in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.
Sghir C. (38) en Ridouan A. (47) stonden in totaal al liefst 96 keer voor de rechter. Gisteren stonden ze terecht voor een inbraak bij de Cartridge Shop in Mechelen. Gelet op hun uitzonderlijk en zwaar strafregister vorderde het parket drie jaar effectief.

Sinds hun achttiende sprokkelden de twee Mechelaars de ene na de andere veroordeling bij elkaar. De 38-jarige Sghir C. verscheen in het verleden al liefst 21 keer voor de correctionele rechtbank. Het ging voornamelijk om overvallen, diefstallen en inbraken in auto's en woningen, en slagen en verwondingen. Verder moest de dertiger zich ook 12 keer verantwoorden bij de politierechter voor inbreuken in het verkeer. Zijn kompaan Ridouan A. deed beter. Hij stond al 46 keer voor de politierechter en werd in het verleden al 16 maal veroordeeld door de correctionele rechtbank. Net als zijn kompaan ging het veelal om inbraken.

Defecte poort

Ook gisteren stonden beide heren terecht voor een inbraak. Die dateerde van de nacht van 5 op 6 oktober 2016. De twee drongen toen binnen in de Cartridge Shop in het centrum van Mechelen. De buit bestond uit computers, printers, een iPad, lamineertoestellen, toetsenborden, een champagnefles en het geld uit de kassa. "De dieven waren zeker twee uur in de weer met het uitkiezen en versleuren van het materiaal naar hun voertuig", vertelde zaakvoerder Peter Leunis eerder al aan onze krant. Hij stelde zich gisteren burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding van net geen 6.000 euro. De verzekering kwam naar verluidt niet tussen. "Omdat de daders het pand hebben kunnen betreden door een defecte toegangspoort", klonk het bij zijn raadsman.


De lokale politiezone Mechelen-Willebroek kon beide daders nog geen 24 uur na de inbraak identificeren en arresteren, onder meer dankzij de bewakingscamera's in de winkel. Beide heren kwamen duidelijk in beeld en gelet op hun gerechtelijke verleden kon de politie hen meteen identificeren. Ze werden een tijdje opgesloten in de gevangenis. Ridouan A. kwam in afwachting van zijn proces vrij en kon volgens zijn raadsman uitgerekend gisteren opnieuw aan de slag bij zijn werkgever. Hierdoor liet hij zich vertegenwoordigen door zijn advocaat, die een straf met probatie-uitstel kwam vragen. "We gaan zijn strafrechtelijke verleden niet uit de weg, maar mijn cliënt was op het moment van de feiten onder invloed van drugs. Hij beseft inmiddels dat hij hieraan wil werken", klonk het.

Werkstraf

De raadsvrouw van Sghir C. vroeg aan de rechter om haar cliënt een werkstraf op te leggen. "Ik begrijp dat dit een zeer grote gunst zou zijn, maar in het verleden is hem dat nog nooit opgelegd en ik denk dat hij dit nu wel zou verdienen", zei de advocate. Voor openbaar aanklager Peter Peereboom was de tijd van gunsten voorbij. "Beide heren hebben in het verleden al genoeg kansen gehad om hun leven opnieuw op de rails te krijgen. Ze hebben alle twee een afschuwelijk lang en uitzonderlijk strafregister." De rechter nam de zaak in beraad. Vonnis op 27 maart.