Houtimporteur Trap na 70 jaar over de kop

Houtimport Trap Frans en Zoon NV in Mechelen heeft na zeventig jaar de boeken neergelegd. Volgens de curator is het faillissement van het bekende familiebedrijf deels het gevolg van de verhuis van de productie naar Hongarije.

De groothandel en fabrikant in hout telde in Mechelen twee bedrijfssites: een monumentale in Guldendal (sinds een jaar verlaten) en een in de Kadodderstraat. Begin deze maand sprak de rechter het faillissement uit na bekentenis. Een week later volgde deze van het vennootschap in Ciney. "De productie ging een tijd geleden naar een dochterbedrijf in Hongarije, maar men kreeg daar de kwaliteit nooit onder controle. Lopende bestellingen konden niet meer worden afgewerkt, de grootste klanten haakten af, simpelweg omdat Trap de kwaliteit niet meer kon leveren", zegt curator Gerry Verschuren. Vijf medewerkers kregen hun ontslag. In 2010 gaf Trap in Mechelen nog werk aan drie keer zoveel mensen. Volgens de curator is een overname geen optie, net door de mank lopende productie. De gebouwen zitten ook niet in het faillissement, maar blijven eigendom van immovennootschappen.


Zaakvoerder Marc Trap was derde generatie. Hij nam twee jaar geleden nog deel aan een handelsmissie naar Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zei toen te hopen te participeren in de bouw van hotels voor de Wereldexpo in Dubai en het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. De verhuis van de productie naar Hongarije kaderde in die internationale ambities en de ongelijke concurrentie met de lageloonlanden.