Horecazaken Grote Markt hangen zwarte vlaggen uit – Horeca Mechelen waarschuwt voor 'politiek spel'

De horeca-uitbaters van de Grote Markt hangen zwarte vlaggen uit als protest tegen de verhuis van de festiviteiten op de Vlaamse en Nationale Feestdag.
David Legreve De horeca-uitbaters van de Grote Markt hangen zwarte vlaggen uit als protest tegen de verhuis van de festiviteiten op de Vlaamse en Nationale Feestdag.
Verschillende horecazaken van de Grote Markt in Mechelen hingen maandag zwarte vlaggen uit, als protest tegen de verhuis van de Vlaamse en Nationale Feestdag naar de Kruidtuin. Volgens Horeca Mechelen en Mechelen Feest is er echter een goed akkoord in de maak. “Dit protest is een politiek spel, waar onze horeca-uitbaters voor worden gebruikt.”

Het was gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) die enkele weken geleden het ongenoegen van de horecazaken op de Grote Markt wereldkundig maakte. Ook maandag stuurde hij weer een persbericht uit, dit keer over de zwarte vlaggen die aan diverse horeca-zaken wapperen. “Zij zijn het logische gevolg van de complete minachting van de horeca-bazen door het stadsbestuur”, klinkt het.

Topdagen

Hetzelfde verhaal vertellen de horeca-uitbaters die aan de actie deelnemen: “Men verhuist zonder overleg of inspraak twee topdagen van de Grote Markt naar de Kruidtuin”, zegt Tim Rombauts van ‘Beep Beep’ namens de actievoerders. “Wij hingen daarom al zwarte vlaggen uit en plannen ook nog een petitie. Hopelijk draait het stadsbestuur de beslissing nu terug.”

Voorzitter van Mechelen Feest Kristof Calvo (Groen) reageert verrast op het protest. “Er is wél overleg geweest met Horeca Mechelen -vorige week vrijdag nog- en we zoeken samen naar een positieve oplossing. Ik vind deze actie dan ook héél vreemd.”

Acties

Ook voorzitter van Horeca Mechelen Christian Michiels betreurt de actie. “Er is inderdaad overleg geweest, en er was duidelijk met onze horecazaken afgesproken dat er énkel acties zouden volgen indien er na de viering van KV Mechelen op 1 mei geen akkoord uit de bus zou komen. Tot die datum zouden we het overleg alle kansen geven.”

“Er is ondertussen een akkoord, en we planden om dit - samen met Mechelen Feest - op dinsdag te communiceren. Plots vindt men het nodig om één dag eerder de zwarte vlaggen boven te halen. Wij vermoeden dat deze actie politiek beïnvloed werd, we distantiëren ons dan ook volledig van het protest. We hebben het gevoel dat er misbruik wordt gemaakt van onze mensen, dit is niet ok.”




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kristel Verheyden

    Er werd op de vergadering besloten om te wachten met acties tot 29/4, gezien de horecazaken geen feedback hebben mogen ontvangen van enerzijds Stad Mechelen anderzijds Horeca Vlaanderen/Mechelen denk ik niet dat de horecazaken een verkeerd iniatief hebben genomen... Als er in het begin een dialoog had geweest dan had dit misschien niet het zoveelste (politieke) debacle geweest.