Historica vertelt kinderen in boek over Romeinen

Illustratrice Eva Vaes met haar boek 'Slakken en Glasscherven'.
Foto David Legreve Illustratrice Eva Vaes met haar boek 'Slakken en Glasscherven'.
Historica en illustratrice Eva Vaes (34) uit Mechelen stelt op 3 december haar tweede boek voor: Slakken en Potscherven. Geïnspireerd door archeologie schreef ze een jeugdboek over Romeinen.

Vaes geeft deeltijds les in het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) en bij Syntra in Mechelen. Ze is daarnaast ook illustratrice. "Omdat het soms wachten is op opdrachten, besliste ik dat ik evengoed zelf verhalen kon gaan schrijven. Mijn troef is dat geschiedenis mijn vakgebied is", vertelt ze. Het resulteerde in haar debuut 'Mammoetmoed', een verhaal voor kinderen vanaf zes jaar dat zich afspeelt in de prehistorie. 'Slakken en Potscherven' schreef ze daarentegen op bestelling. "De archeologische werkgroep Mercurius uit Grobbendonk belde mij met de vraag of ik een boek wou schrijven over hun gemeente in de Romeinse periode. Met veel enthousiasme vertelden ze over de spectaculaire vondst van een Mercuriusbeeldje en over het boek 'Marcus, de pottenkoopman' van Georges De Maeyer. Ik las het boek van Georges op een koude winteravond en zijn hoofdpersonage Marcus kreeg in mijn fantasie een nieuw leven."


Vaes trok op onderzoek uit om het reisverhaal zo correct mogelijk weer te geven. Ze bestudeerde heirbanen, sprak met archeologen en bezocht het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Ze leerde zelfs pottenbakken. "Het verhaal is fictie, maar voor het overige is alles zo historisch correct mogelijk. De ontspanning van het lezen staat echt wel op de eerste plaats, maar onbewust leren de lezers toch veel bij." Het rijk geïllustreerde leesboek van 160 bladzijden voor jongeren vanaf negen jaar is voor 20 euro te koop in onder meer de Mechelse boekhandels en via www.evavaes.be. Op zondag 3 december vindt om 15 uur de boekvoorstelling plaats in het Maurus Moreelshuis. (WVK)