Hele dag gerend voor ziek kleutertje (3)

LEERLINGEN VILLA ZONNEBLOEM ZAMELEN 1.330 EURO IN MET SPONSORLOOP

Leerlingen van de freinetschool liepen om beurt rondjes op de speelkoer van 's ochtends vroeg tot het laatste belsignaal.
Marc Aerts Leerlingen van de freinetschool liepen om beurt rondjes op de speelkoer van 's ochtends vroeg tot het laatste belsignaal.
De leerlingen van de freinetschool Villa Zonnebloem hebben gisteren de benen van onder hun lijf gelopen ten voordele van een van de jongste kleuters. Op die manier wilden ze hun steentje bijdragen voor een elektrische bakfiets voor Eveline (3), een schoolgenootje met een ernstige genetische afwijking.

Van bij het schoolbegin tot het laatste belsignaal liepen de 213 leerlingen, van de jongste kleuters tot de oudste zesdejaars, en hun begeleiders om beurten rondjes op de speelplaats. Het initiatief komt van Villa Zonnebloem zelf nadat het schoolteam vernam dat de ouders van Eveline met een crowdfunding waren gestart. "Als school willen we ons steentje bijdragen. Iedereen kent Eveline en haar loopfietsje. Tegelijk zetten we onze leerlingen aan het bewegen. Het enthousiasme druipt eraf", zegt directrice Rilke Dekeukelaere. Ze overdrijft niet. Menig leerling liep gisteren tot hij of zij niet meer kon om dat kleine meisje uit de klas van juf Greet te helpen. "Elke klas heeft een halfuur gelopen, straks lopen we met zijn allen het allerlaatste rondje. Blij dat we dit voor Eveline kunnen doen", lacht Josien (10), 'villameter' van Eveline. Na afloop was de vreugde groot toen de directrice bekendmaakte hoeveel de marathonloop had opgebracht: wel 1.330 euro. De opbrengst van een herfstmarktje door de klas van juf Trien bracht het totaal op 1.400. "Het is meer geworden dan we verwacht hadden."

Eveline (vooraan in het oranje) met haar klasgenootjes.
Marc Aerts Eveline (vooraan in het oranje) met haar klasgenootjes.

Levensverwachting: 25 jaar

Mama Jenny Smeets is ontroerd. "We zijn heel dankbaar voor dit initiatief. Op je eentje kan je zoiets niet doen", reageert ze. Zij en haar man Dirk weten pas sinds juni na een hele zoektocht wat er met hun jongste oogappel scheelt. Eveline is een guitig, maar helaas erg getekend meisje. Ze lijdt aan ataxia teleangiectasia, een uiterst zeldzame degeneratieve genetische afwijking die tot een ernstige handicap leidt. Ze heeft het moeilijk met praten, eten, drinken en lopen. Ze wordt sneller ziek en heeft een verhoogde kans op de ontwikkeling van kanker. Haar levensverwachting: slechts 25 jaar. "Eveline is een supervrolijk, superenthousiast kind. Dat maakt het wat makkelijker om te dragen." Om ervoor te zorgen dat ze het in die veel te korte periode zo goed mogelijk heeft, kochten de ouders een nieuw huis in Bonheiden. Een zonder trappen, want die zijn erg gevaarlijk voor de kleuter omdat haar lichaam niet altijd doet wat haar hoofdje vraagt. Momenteel investeren ze hun laatste spaarcenten in de nodige aanpassingen. De struikelgevaarlijke oprit met kiezels moet nog volgen. Omdat de papa wegens medische redenen niet met de wagen mag rijden, hebben de ouders een elektrische bakfiets nodig zodat ook hij Eveline naar de school en wekelijkse kine kan brengen. Kostprijs: 5.000 euro. Vandaar de crowdfunding. De school intussen zorgt ervoor dat Eveline gewoon meekan met de rest van de klas door kleine aanpassingen te doen en bijvoorbeeld een buggy te voorzien bij uitstappen.


Het gezin steunen kan via www.gofundme.com/eveline-with-at.