Grootste fietszone van Vlaanderen officieel geopend: “Vanaf vandaag zijn fietsers baas in Mechelse binnenstad”

MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen
Marc Aerts MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen
Zo’n vijftig fietsers en enkele éénwielers hebben zaterdagochtend de fietszone in de Mechelse binnenstad officieel geopend. “Vanaf vandaag bepaalt de fietser de maat van het verkeer”, aldus Mechels schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Open Vld). De Mechelse fietszone omvat 179 straten en is samen bijna 30 kilometer lang. “De grootste in heel Vlaanderen”, aldus Vanmarcke 

De komst van de fietszone werd de afgelopen dagen en weken uitvoerig aangekondigd. Uitvoeringsdiensten van de stad hebben de afgelopen dagen dan weer hard gewerkt om alles tegen vandaag klaar te hebben. “Banners, wegmarkeringen en verkeersborden. De Mechelaar en bezoekers van onze stad kunnen er nog moeilijk naast kijken. Vanaf vandaag is onze binnenstad een grote fietszone”, vertelt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Groen).  Verschillende fietsers openden vanochtend de fietszone met een feestelijke stoet. Aan de Sint-Katelijnekerk in de Sint-Katelijnestraat werden ze begroet door een ontvangstcomité. De deelnemers kregen er naast een applaus ook nog een drankje aangeboden.

Sensibiliseren 

De nieuwe fietsstraten brengen ook nieuwe verkeersregels met zich mee. Vanaf vandaag geldt er in 179 straten van de Mechelse binnenstad een maximum toegelaten snelheid van dertig kilometer per uur. Bestuurders mogen er met hun wagen de fietser niet inhalen. Doen ze dit wel, dan riskeren ze een boete van 58 euro. De politiezone Mechelen-Willebroek was ook vandaag aanwezig en hield al meteen een oogje in het zeil. 

“Voorlopig gaan we nog niet meteen verbaliseren. Wel sensibiliseren. Onze agenten krijgen allemaal een kaartje mee waarop de regels van een fietsstraat staan uitgelegd. De chauffeurs die fietsers inhalen, zullen worden aangesproken en krijgen in eerste instantie zo’n kaartje mee naar huis”, legt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande uit.

MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. De politie zal de komende dagen eerst sensibiliseren en vervolgens pas verbaliseren.
Marc Aerts MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. De politie zal de komende dagen eerst sensibiliseren en vervolgens pas verbaliseren.
MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. De politie zal de komende dagen eerst sensibiliseren en vervolgens pas verbaliseren.
Marc Aerts MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. De politie zal de komende dagen eerst sensibiliseren en vervolgens pas verbaliseren.

Fietsstad

Met de fietszone realiseert de stad volgens burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) een belangrijke belofte uit hun verkiezingsprogramma. “Nergens in Vlaanderen is er vandaag zo’n grote en aaneengesloten fietszone als in onze binnenstad. En hier stopt het uiteraard niet”, luidt het bij de Mechelse burgemeester. “We gaan de komende jaren nog verder werk maken van ‘Mechelen fietsstad’. Mobiliteit is een absoluut speerpunt voor dit stadsbestuur en de fiets speelt daarin een belangrijke rol.”

Gefrustreerde chauffeurs

Voorlopig liggen de reacties op de nieuwe fietszone nog ver uit elkaar. Sommige zien de nieuw fietsstraten liever niet verschijnen. “Ik vrees dat sommige automobilisten gefrustreerd gaan geraken, omdat ze lange tijd achter de fietsers moeten rijden”, vertelt een passant. Andere Mechelaars juichen de fietsstraten dan weer toe. “Ik woon net buiten het centrum, maar werk in de binnenstad. Elke ochtend ga ik met de fiets naar het werk en breng ik de kinderen met de fiets naar school", besluit Sofie (42). “Het gaat veel aangenamer worden om te fietsen. En allicht ook veiliger.”

MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen.
Marc Aerts MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen.
MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen.
Marc Aerts MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen.
MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. Enkele mensen moedigden de eerste fietsers aan.
Marc Aerts MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. Enkele mensen moedigden de eerste fietsers aan.
MECHELEN - Langs de nieuwe fietsstraten staan verschillende borden die de fietszone aankondigen.
Tim Van der Zeypen MECHELEN - Langs de nieuwe fietsstraten staan verschillende borden die de fietszone aankondigen.
MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. De politie zal de komende dagen eerst sensibiliseren en vervolgens pas verbaliseren.
Marc Aerts MECHELEN - Opening van grootste fietszone van Vlaanderen in Mechelen. De politie zal de komende dagen eerst sensibiliseren en vervolgens pas verbaliseren.32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Nols

  In een stad circuleren er altijd meer fietsers en voetgangers dan auto's, dus is het nogal wiedes dat de auto in de rangorde op de laatste plaats komt. Het heeft enorm lang geduurd voordat de politici dit ook begonnen te snappen, nu nog dit uitgelegd krijgen aan de minder begaafden van deze wereld.

 • werner Van der Kelen

  jan De Borger, er bestaan ook minder valide mensen, en dat heeft niks met lamzakken te maken, gelieve wat verder te kijken dan je neus lang is man.

 • danny janssens

  Aalst heeft al jaren een autovrij winkelcentrum en het is er bij wijlen op de koppen lopen, Het zuiverste bewijs dat de auto absoluut geen vereiste is om te kunnen winkelen. Men komt naar Aalst vanuit alle naburige gemeenten met de bus. Goed dat Mechelen ook die richting uitgaat. Somers is toch wel een van de beste burgemeesters.

 • Dirk Thyssen

  Weeral dreigen met boetes allerhande, typisch voor het beleid in België , verbod op dit verbod op dat . Op den duur weet een mens niet meer waaraan zich te houden . Ieder gewest, stad zijn eigen strafregels, het lijkt wel of we weer in de kleuterklas beland zijn .

 • Fatima De Clercq

  Zou in heel België moeten zijn. En ik behoor niet tot de groene gekken.