Goudsmid vestigt zich aan voet Sint-Rombouts

24 jaar lang had ze haar atelier en winkel in Boortmeerbeek, sinds vandaag vind je goudsmid Kristien Jacobs in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. “Mechelen brengt een nieuwe vibe”, zegt Jacobs, die onlangs nog een Handmade in Belgium-label in ontvangst mocht nemen.

Jarenlang maakte Kristien Jacobs haar juwelen in een omgebouwde slaapkamer. “Boortmeerbeek is een rustig dorp met weinig passage. Na 24 jaar wilde ik een nieuwe dynamiek. Nu de kinderen uit huis zijn, hoef ik ook niet meer thuis te werken”, vertelt ze.

Ze koos bewust voor de Dijlestad. “Het was mijn wens naar Mechelen te komen, hoewel ik oorspronkelijk van Antwerpen afkomstig ben. De stad is de laatste jaren zo hard veranderd, zo gezellig en proper geworden. Ik wil deel uitmaken van die dynamiek.”

Toen ze Onder den Toren 8 zag, was ze meteen verkocht. “Het pand was casco gerenoveerd. Ik heb er dus mee kunnen doen wat ik wilde.” In de winkel vind je alleen haar eigen ontwerpen gemaakt uit wit, geel of rosé goud. Vaak werden ze door de natuur geïnspireerd, bijvoorbeeld door zaadjes van een olm of dennenappels.

In het aangrenzend atelier werkt de goudsmid haast nooit met mallen. Dat maakt dat haast elk stuk uit jaar juwelencollectie uniek is. Het leverde haar onlangs het kwaliteitslabel Handmade in Belgium van Unizo op. “Bezoekers kunnen ook met een eigen idee voor een juweel komen”, zegt ze. “Ik doe ook herstellingen en ben een van de weinige goudsmeden die goud recupereert tot een nieuw juweel.”

Opvallend is een collectie rouwjuwelen die er bewust niet zo uitzien. “Ik wilde iets maken waar mensen de as van een overleden partner, kind of huisdier in konden stoppen, maar dat ook écht een juweel is.” De juwelen zijn ook verkrijgbaar bij Pues, maar voor het overige verkoopt ze haar ontwerpen uitsluitend in haar eigen winkel.

Opvallend is dat Kristien Jacobs aanvankelijk helemaal geen goudsmid wilde worden. “Ik ging als jong meisje van 18 naar een opendeurdag van de Koninklijke Academie in Antwerpen om modeontwerpster te worden, maar daar ben ik van mening veranderd. Ik heb zes jaar avondschool gedaan omdat ik van thuis uit geen steun kreeg voor een artistiek beroep, maar het heeft mij sindsdien nooit meer losgelaten.”

Meer info: www.goudsmid-kristien.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.