Geen lage-emissiezone (LEZ) in Mechelen en Willebroek, wél een 'luchtkwaliteitszone’

LEZ-borden in Gent. Voorlopig komen zij er niet in Willebroek en Mechelen.
Wannes Nimmegeers LEZ-borden in Gent. Voorlopig komen zij er niet in Willebroek en Mechelen.
Er komt voorlopig geen lage-emissiezone (LEZ) in Mechelen en Willebroek. Dat hebben beide schepencolleges beslist. “We gaan voor de installatie van een luchtkwaliteitszone”, klinkt het.

“We hebben de voorbije drie jaar samen de haalbaarheid van de invoering van een lage-emissiezone in Mechelen en Willebroek grondig onderzocht. De kosten-batenoefening heeft onze besturen uiteindelijk doen besluiten om geen LEZ in te voeren op deze schaal”, zeggen burgemeester van Mechelen Alexander Vandersmissen (Open Vld) en burgemeester van Willebroek Eddy Bevers (N-VA). Ze willen wél samen met de hogere overheid bekijken hoe de LEZ in een ruimere regio kan ingevoerd worden.

Luchtkwaliteitszone

“Omdat we toch werk willen maken van een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving voor onze inwoners, starten we een ander project op om de luchtkwaliteit nu al te verbeteren. We voeren een ‘luchtkwaliteitszone’ in, waar iedereen aan kan meewerken. We gaan de luchtkwaliteit wetenschappelijk monitoren, ook met behulp van burgers. Zo weten we waar we extra moeten inzetten op duurzame mobiliteit met bijvoorbeeld autoluwe zones of meer groen en water door bijvoorbeeld extra bosgebied aan te kopen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MYRTHE PASS

  Het extra bosgebied dat Willebroek had, zijn ze aan het volbouwen met sociale woningen (Akkerlaan).

 • Dimitri Goossens

  We hebben juist onze auto verkocht dewelke nog perfect in orde was, en nieuwe gekocht omwille van die lez in mechelen....

 • Tom Edelweiss

  Verstandig. Over 5 tot 10 jaar rijden we toch 75% groen. Een lez zou ondertussen geld kosten en mensen en bedrijven enerveren.

 • Daniel Claus

  Om de opdeciemen te verhogen hebben ze wel een meerderheid gevonden (+17%) maar om iets te doen aan de luchtkwaliteit lukt het hun blijkbaar niet. En dat met de Groenen in het schepencollege