Gedetineerde riskeert acht maanden cel voor drugs in de gevangenis: “Het was een schreeuw om hulp”

De politie van Mechelen-Willebroek aan de gevangenis van Mechelen
Tim Van der Zeypen De politie van Mechelen-Willebroek aan de gevangenis van Mechelen
Erol O., een Mechelse gedetineerde, had woensdagochtend een opmerkelijk excuus voor zijn drugsgebruik in de gevangenis. Aan de rechter verklaarde hij dat het een schreeuw om aandacht was. “Ik had een zware drugsproblematiek maar de hulpverleners in de gevangenis luisterden niet naar mij”, klonk het op zitting.

De man werd opgesloten in de gevangenis nadat hij in het voorjaar van 2018 werd veroordeeld voor enkele zware diefstallen met geweld. “Feiten die hij pleegde door zijn drugsproblematiek”, zei zijn advocaat. In totaal werd hij in een periode van ruim drie maanden maar liefst twee keer betrapt op het bezit van hasj én cannabis in de gevangenis.

“De eerste keer troffen de cipiers de drugs aan bij beklaagde na een wandeling op het binnenplein van de gevangenis”, zei procureur des konings Lieselotte Claessens. “De tweede keer werd er een bolletje cannabis gevonden in zijn mondhoek. Cipiers vonden dit tijdens het fouilleren kort nadat hij bezoek had ontvangen.”

Genade

De man riskeert nu een bijkomende celstraf van acht maanden effectief en een geldboete van 8.000 euro effectief. De verdediging vroeg genade en stelde een straf met probatie-uitstel voor. “Op het moment dat hij werd betrapt was de grote gevangenisstaking bezig. Het was toen moeilijk om hulp te verkrijgen en greep hij dus naar verdovende middelen”, besloot zijn raadsman.

Een vonnis volgt op 26 juni. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.