Frituur Put moet wijken voor open Dijle

OOK PARKING VERDWIJNT DOOR GROENVOORZIENING AAN ZANDPOORTVEST

In deze groene omgeving kan je over ruim een jaar verpozen aan de Binnendijle.
Wannes Vansina In deze groene omgeving kan je over ruim een jaar verpozen aan de Binnendijle.
De Binnendijle onder de Zandpoortvest ziet volgend jaar opnieuw het daglicht. De stad Mechelen en Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) investeren 1,8 miljoen in de omvorming van de parking tot een groen plein aan een bloemrijke oever. Het gekende Frituur Put moet weg.

De Binnendijle verdween eind jaren 1970 bij de heraanleg van de kleine ring. Voor de aanleg van de nieuwe weg en de parking werd het water ingekokerd. Al jaren is er sprake van om de rivier weer naar de oppervlakte te halen, volgend jaar is het effectief zover. Vanaf de zomer krijgt het plein een groene invulling.


"Aan zuidelijke zijde van de Dijle komt een bloemenrijke oever. Een nieuwe fietsenstalling wordt ingeplant. Voor het openleggen van de Binnendijle moeten de bestaande bomen noodgedwongen verdwijnen. Langs de vest worden enkele nieuwe, statige bomen geplant om het groene karakter van de plek te markeren", licht W&Z-woordvoerder Carolien Peelaerts van W&Z het ontwerp toe. "Aan noordelijke zijde van de Dijle komt een plein dat aansluit op het toegangsplein van het hogeschoolgebouw. Vanaf dit plein zullen grote natuurstenen treden en een zachte helling naar een verdiept bordes leiden. Zittreden bieden aangename zitmogelijkheden langs de Binnendijle." Logisch gevolg is dat de 112 parkeerplaatsen verdwijnen. "Ze worden ruimschoots gecompenseerd door de bijkomende verdieping met 200 plaatsen op onze tweede parking op de Zandpoortvest", zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA).


Bij Thomas More, dat twee campussen heeft liggen rondom de nieuwe realisatie, wordt enthousiast gereageerd.


"We staan hier uitermate positief tegenover. Slechter dan nu kan bijna niet. De nieuwe aanleg zal van de twee campussen een geheel maken en zal een attractiepool zijn voor studenten", zegt Dirk Van de Mosselaer, hoofd van het studiebureau van Thomas More.

Uitbater Gerrit Lekeu voor de bekende Frituur Put, die moet verhuizen.
David Legreve Uitbater Gerrit Lekeu voor de bekende Frituur Put, die moet verhuizen.

Derde generatie

Ook voor Frituur Put betekent de heraanleg een grote aanpassing. Het moet immers weg van zijn vertrouwde plek.


"We staan bijna dertig jaar aan de Zandpoortvest, al was dat eerst aan de vroegere Groentehal", zegt uitbater Gerrit Lekeu. Hij is telg van een waar frituristengeslacht, want al de derde generatie die Frituur Put uitbaat. "De stad heeft ons een andere locatie beloofd, al is het nog koffiedik kijken welke dat wordt. Het zal een beetje pijn doen om hier na al die jaren te moeten vertrekken, maar tegelijk kijken we de verhuis hoopvol tegemoet. Frituur Put zal in elk geval een kraam blijven." Vrijdag weet hij meer. "We zullen voor een goede oplossing zorgen", verzekert Hendrickx, die overigens klant is bij Put. In het voorjaar zullen al enkele nutswerken worden uitgevoerd, het eigenlijke openleggen van de Binnendijle start ten vroegste in de zomer. De werken zullen een half jaar duren. De kostprijs wordt gedeeld door stad en W&Z.

Deze parking en de ingekokerde Dijle ruimen binnenkort plaats voor meer groen.
David Legreve Deze parking en de ingekokerde Dijle ruimen binnenkort plaats voor meer groen.