Europese projecten moeten van Mechelen circulaire stad maken

Een Mechels voorbeeld van circulaire economie uit het archief in De Potterij: Jos Maes maakt instrumenten met gerecycleerd materiaal.
David Legreve Een Mechels voorbeeld van circulaire economie uit het archief in De Potterij: Jos Maes maakt instrumenten met gerecycleerd materiaal.
Mechelen stapt in twee Europese projecten die moeten helpen te evalueren naar een circulaire stad, waarbij afval wordt vermeden en het afval dat er is een grondstof wordt voor iets nieuws. 

Het Citizen Involvement for Circular Economy-project start op 1 augustus en eindigt vier jaar later. Mechelen zal een strategie uitwerken door kennis uit te wisselen met andere steden en burgers betrekken. “We gaan van losse projecten die we al hadden toewerken naar een stadsbrede strategie met betrekking tot circulaire economie”, zegt schepen Marina De Bie (Groen). “Betrachting is de grote massa te bereiken met deel- en hersteleconomie.” 

Mechelen werd ook geselecteerd als mogelijke partner binnen het Urbact Network Programma, een Europees uitwisselingsnetwerk rond ‘urban resource centres’. “Dat zijn stedelijke hubs waar activiteiten rond afvalpreventie, hergebruik en herstel een plaats krijgen, zoals nu al de Potterij. Er kunnen uitleensystemen als de Klusbib, de speel-o-theek of de fietsotheek worden georganiseerd, maar ook educatieve activiteiten plaatsvinden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.