Eregemeenteraadslid Julia Vivijs-Lauwens onverwacht overleden: “Ze gaf kleur en een menselijk gezicht aan deze groeiende stad”

Julia Vivijs-Lauwens
RV Julia Vivijs-Lauwens
Vorige week is Julia Vivijs-Lauwens overleden. Het voormalige gemeenteraadslid voor CVP werd 91. “Ze wist als een van de eerste vrouwen door te stoten in de Mechelse politiek”, getuigt zoon Leo Vivijs.

Julia Vivijs-Lauwens was vanaf 1977 twaalf jaar gemeenteraadslid. Ze bleef betrokken bij de partij tot haar dood. Die kwam geheel onverwacht. Plots moest ze worden opgenomen in het ziekenhuis, vorige week donderdag overleed ze na een zware ingreep.

“Ze heeft gevochten tot de laatste snik, maar het heeft niet mogen zijn”, getuigt Leo. “Met de corona hebben de kinderen, haar familie en vele vrienden geen afscheid kunnen nemen.” Het virus maakt ook dat de uitvaart in familiekring moet plaatsvinden. Later volgt nog een grotere herdenking.

“Ons moeder heeft toch wat betekend voor de Mechelse politiek. Ze was als voorzitter van onder andere KAV Mechelen-Zuid bij de eerste generatie vrouwen die in 1976 werden gevraagd om mee de lijst te trekken. Samen met Lea Clarys-Pauwels en Germaine Peeters gaf ze kleur en een menselijk gezicht aan de groei van onze stad.”