Eindelijk parking betalen met kaart

ZANDPOORTVEST 2 HELEMAAL KLAAR, VERNIEUWING 1 OP LANGE BAAN

De tweede verdieping van Zandpoortvest 2 is nu ook open.
David Legreve De tweede verdieping van Zandpoortvest 2 is nu ook open.
De gloednieuwe parkeergarage Zandpoortvest 2 is open. Je kan er met de kaart betalen aan de parkeerautomaat die binnenkort in heel Mechelen zal opduiken en de automaat met enkel munten vervangt. Op de vernieuwing van Zandpoortvest 1 is het nog jaren wachten. De heraanleg werd uitgesteld voor de mogelijke bouw van een hogeschoolcampus.

Nadat de gelijkvloerse en eerste verdieping in parking 2 in december opende, kan je sinds gisteren ook op de tweede verdieping parkeren. Het aantal parkeerplaatsen stijgt daardoor van 422 naar 622. "Die uitbreiding was nodig, aangezien voorheen de parkeerplaatsen bijna dagelijks allemaal werden ingenomen. De parking is vooral interessant omdat ze op ongeveer 5 minuten stappen van het stadscentrum ligt. Bovendien kan je er tijdens de week parkeren voor 3 euro per dag en gratis in het weekend", zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen).


Nieuw is niet alleen het tweede verdiep, ook de betaalautomaten zijn dat. Aangezien de parkeermeters in de stad aan vervanging toe zijn, test de stad er een nieuw model. "Twee types werden voorgesteld, waarvan we het nieuwe eraan uittesten. Deze automaten bieden meer mogelijkheden op vlak van parkeerbeheer en analyse van parkeergegevens. Daarnaast kunnen op een display veranderlijke boodschappen worden weergegeven en kan je betalen met een bankkaart."


Tot nog toe waren parkeerders verplicht munten op zak te hebben of gebruik te maken van sms-parkeren, waar dan weer een meerkost tegenover staat. Na een evaluatie zal het stadsbestuur een beslissing nemen zodat de automaten tegen eind dit jaar kunnen worden vernieuwd. "Het is overigens mogelijk om de optie om met bankkaart te betalen in het huidige type automaten in te bouwen", geeft De Bie nog mee.

Deze parkeerautomaat wordt momenteel getest.
David Legreve Deze parkeerautomaat wordt momenteel getest.

"Gerucht"

De extra verdieping is een compensatie voor de parkeerplaatsen die staan te verdwijnen wanneer parking Zandpoortvest 1 wordt opgeofferd voor de aanleg van een studentenplein rondom een opengelegde Binnendijle. Hoewel het ontwerp al in 2013 werd voorgesteld, zullen de werken nog jaren op zich laten wachten. "De plannen zijn er, maar ze gaan voorlopig niet door. We wachten op de aanleg van de parking aan de Speecqvest - ik hoop dat deze eind 2016 klaar zal zijn - en de plannen van de hogeschool. Die wil een grote nieuwbouw zetten tussen het Raghenoplein en de Dijle", zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA). Volgens Martine Taeymans van Thomas More is dat niet meer dan een gerucht. "Het is zo dat we een masterplan gaan opstellen voor de gebouwen die we hier hebben in de stad, maar daarmee moeten we zelfs nog starten. Het gaat om een plan voor de periode 2020-2025. Een nieuwbouw zou een scenario kunnen zijn."