Eigenaar Het Anker lanceert nieuwe ideologie 'fairisme'

Charles Leclef werd zondag nog verkozen op de stadslijst Vld-Groen-M+.
David Legreve Charles Leclef werd zondag nog verkozen op de stadslijst Vld-Groen-M+.
Eigenaar van brouwerij Het Anker Charles Leclef (54) heeft gisterochtend een nieuwe ideologie gelanceerd: het fairisme. Centraal staat een begrenzing van het persoonlijk vermogen.

Leclef werd zondag als onafhankelijke verkozen op de stadslijst Vld-Groen-M+, maar het fairisme staat daar los van. Vandaar dat hij de website over zijn ideologie pas gisteren lanceerde. "Liberalisme, socialisme, kapitalisme, communisme, nationalisme... Geen enkele van die '-ismes' zorgt voor een eerlijke en faire samenleving", stelt Leclef vast. Het zette hem aan het denken. De Mechelaar kwam uit bij een eigen ideologie die hij 'fairisme' doopte, niet te verwarren met het laissez-fairisme. Het credo: behandel anderen zoals je zelf wil behandeld worden. Noodzakelijke voorwaarde: het aanvaarden dat er een rechtvaardige limiet is aan je persoonlijk vermogen. Meer komt terecht in fairistische fondsen voor algemeen belang. Een concrete grens noemt Leclef niet. "Deze mag best hoog zijn, maar de grens moet er wel zijn. Zo krijgt geld weer de status van weleer: een praktisch middel om de samenleving te organiseren."


Hij ziet tal van voordelen: minder criminaliteit, minder machtsmisbruik, minder wij-zijgevoel en minder werkdruk. Als het al ooit iets wordt, dan op lange termijn. "Alleen kan je er niet veel mee doen, het moet breed gedragen zijn. Dat duurt zeker twee of drie generaties."


Al past hij het zelf wel toe in zijn succesvolle brouwerij. "Zodra je beslissingen neemt alleen maar om meer geld te hebben, dan ben je verloren. Dat heb ik er bij mijn medewerkers ingepompt, dat geld geen doel is, maar een nuttig werkmiddel om projecten te realiseren." Leclef is nieuwsgierig naar reacties. (WVK)