Dronken bestuurder racet met 138 per uur waar 50 mag

Een dronken bestuurder is afgelopen weekend betrapt met 138 kilometer per uur in een zone 50. Vervolgens vluchtte hij met 200 kilometer per uur weg. Het was het trieste dieptepunt van een controleactie waarbij twaalf rijbewijzen werden ingetrokken.

De politie heeft zaterdag en zondag overdag controles uitgevoerd in de Lakenmakersstraat, Jubellaan, Stuivenbergbaan, Hombekerkouter, Kouter en Hanswijkvaart in Mechelen en in de Hoeikensstraat in Willebroek.

"Auto eens testen"

Het was in die laatste straat dat de laagvlieger zijn overtreding beging. Meteen zette de politie de achtervolging in, maar de bestuurder van de Kia Cee'd wilde zich niet gewonnen geven. Hij vluchtte weg via de A12 richting Antwerpen en haalde daar een snelheid van 200 kilometer per uur. "Pas voorbij de Rupeltunnel konden onze ploegen de betrokkene inhalen en aan de kant dwingen. Bij controle legde betrokkene een positieve ademtest af. Hij verklaarde ons dat hij zijn voertuig eens wou uittesten", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande.

Nationaal geseind

Nog twee bestuurders mochten hun rijbewijs voor vijftien dagen inleveren nadat ze respectievelijk 98 en 116 kilometer per uur hadden gereden. Negen andere ondergingen hetzelfde lot, omdat ze onder invloed achter het stuur zaten. Zes bestuurders reden onder invloed van cannabis, waarvan een ook veel te diep in het glas had gekeken. Een andere druggebruiker werd al voor de derde keer op een jaar tijd betrapt en stond bovendien nationaal geseind als op te sporen in het kader van een gerechtelijk dossier. Hij werd gearresteerd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter.


Twee andere bestuurders die hun rijbewijs voor vijftien dagen mochten inleveren, reden onder invloed van amfetamines. En tenslotte had liefst 2,2 gram pro mille alcohol in zijn bloed. In totaal testten 16 van 650 gecontroleerde bestuurders positief. 140 van 1.267 gecontroleerde voertuigen reed te snel. Een bestuurder werd betrapt op het rijden zonder rijbewijs. (WVK)