Drie meesters houden sociale wijken in het oog

V.l.n.r. voorzitter Alexander Vandersmissen en de nieuwe wijkmeesters Luc, Gabriel en Jorg.
Foto Wannes Vansina V.l.n.r. voorzitter Alexander Vandersmissen en de nieuwe wijkmeesters Luc, Gabriel en Jorg.
Woonpunt Mechelen heeft drie wijkmeesters aangesteld om technische en sociale controles uit te voeren in de wijken en complexen van de sociale huisvestingsmaatschappij.

Woonpunt werkte tot nog toe met doelgroepmedewerkers en conciërges, maar die functies werden en worden stopgezet. "We willen enkele niveaus hoger gaan, met hoger opgeleide medewerkers met meer verantwoordelijkheden", zegt voorzitter Alexander Vandersmissen (Open Vld). De keuze viel op Gabriel, Jorg en Luc. Elk kregen ze enkele wijken toegewezen waar ze kleinere herstellingen zullen uitvoeren. "Zo zullen ze bijvoorbeeld toezien op een goed onderhoud van de gemeenschappelijke delen van onze appartementsgebouwen door externe poetsfirma's. De wijkmeester zal nieuwe huurders eveneens wegwijs maken in de nieuwe woning en erop toezien dat alles correct en vlot verloopt." Een andere belangrijke taak van de wijkmeester is het toezicht op de leefbaarheid en het uitzicht van de wijk. "Veel frustraties bij huurders komen voort uit het feit dat sommige afspraken niet (goed) worden nageleefd. Het gaat dan bijvoorbeeld over het niet goed onderhouden van een voortuin of het achterlaten van fietsen in gemeenschappelijke kelders. De wijkmeester helpt deze zaken mee onder controle te houden."


De aanstelling kadert ook binnen de investeringen van Woonpunt in de vernieuwing van het patrimonium. "De wijkmeesters zullen er mee op toezien dat deze inspanningen niet tenietgedaan worden", besluit Vandersmissen. De stad Mechelen ondersteunt het project met een subsidie van 60.000 euro per jaar. (WVK)