Douanegebouw omgevormd tot flexibel jeugdcentrum

Go Shil Mechelen vindt onderdak in de voormalige gebouwen van de Douane
David Legreve Go Shil Mechelen vindt onderdak in de voormalige gebouwen van de Douane
Nu zitten er nog noodklassen van basisschool Go Shil! in het vroegere douanebouw aan het Douaneplein in Mechelen, maar vervolgens zal het stadsbestuur er een ‘multifunctionele hub voor jongeren’ van maken.

Sinds juni wordt het gebouw niet meer gebruikt door de douane. Op vraag van jonge gemeenteraadsleden Mats Walschaers en Maxine Willemsen zal het worden opgenomen in jongenzone Transit M.

Zo zijn er verschillende sportinitiatieven (onder meer boksen, dans, skate en freerunning) op zoek naar een locatie om hun werking verder uit te bouwen. Daarnaast is de jeugddienst regelmatig op zoek naar geschikte ruimtes voor bijvoorbeeld ZAP-animatoren, Project Wolf of de jeugdraad. Ook kan het gebouw dienen om sport- en jeugdverenigingen die tijdelijk zonder onderkomen zitten, uit de brand te helpen.

Onderzocht

“Deze vragen worden nu eerst grondig onderzocht naar haalbaarheid qua infrastructuur maar zeker ook naar financiële haalbaarheid. Een participatietraject zal zich aandienen voor het bepalen van de invulling. Het wordt immers een plek voor en door jongeren, dus hun input is een absolute must”, aldus het stadsbestuur.

Schepen Koen Anciaux, gemeenteraadslid Maxine Willemsen, schepen Abdrahman Labsir en gemeenteraadslid Mats Walschaers voor het douanegebouw.
Stad Mechelen Schepen Koen Anciaux, gemeenteraadslid Maxine Willemsen, schepen Abdrahman Labsir en gemeenteraadslid Mats Walschaers voor het douanegebouw.

Het douanegebouw biedt volgens de stad ook voldoende ruimte om een atelierwerking voor jongeren uit te baten. “Zij kunnen er hun ideeën tot uitvoering brengen, of deze nu muzikaal, artistiek, socio-cultureel of economisch zijn.”

Sociale controle

Bedoeling is tenslotte dat ook de jeugddienst verhuist naar het gebouw. “Op die manier is er meer sociaal toezicht en kan de kloof tussen de jongeren, lokale actoren en de politie geoptimaliseerd worden”, aldus gemeenteraadsleden Mats Walschaers en Maxine Willemsen.

Onderwijs

De invulling is wel slecht tijdelijk, want bedoeling is nog steeds dat de site op termijn een onderwijsfunctie krijgt. De stad ziet het als een geschikte locatie voor een nieuwe secundaire school. “Zie de nieuwe invulling als een opstartfase, waarbij er wordt bekeken of er bepaalde onderwijsinitiatieven alvast een plaats kunnen hebben in het gebouw”, laat Onderwijsschepen Marina De Bie weten.