Dierenasiel last opnamestop in

TRIEST RECORD: 18 VERWAARLOOSDE HONDEN OPGEVANGEN IN TWEE MAANDEN

Sabine Slaets van de Dierenbescherming bij enkele opgevangen honden.
Foto Marc Aerts Sabine Slaets van de Dierenbescherming bij enkele opgevangen honden.
Het is droevig gesteld met dierenwelzijn in het Mechelse. Dierenbescherming Mechelen ontving op twee maanden tijd liefst achttien honden uit inbeslagnames, een triest record. Het asiel ziet zich genoodzaakt een stop in te voeren. Een kerstmarkt nu zondag moet een aantal dieren aan een nieuw baasje helpen.

Alle achttien honden werden in beslag genomen wegens verwaarlozing. "Dat gebeurt niet zomaar. Eigenaars krijgen altijd eerst een verwittiging. Worden dieren toch in beslag genomen, dan is de verwaarlozing ernstig", weet Sabine Slaets. En dat bleek ook. "Elf honden kwamen uit een gezin in Mechelen, waaronder zeven staffords. De eigenaar gebruikte zijn dieren om mee te fokken, maar had geen erkenning en de dieren werden niet gechipt. De mama was graatmager, de pups zaten in de uitwerpselen. Andere honden zaten onder de vlooien en wormen en zonder eten of drin


ken. Het was echt schrijnend."


Een reden voor het grote aantal inbeslagnames heeft ze niet. "De inspectiedienst van Dierenwelzijn heeft sinds dit jaar extra personeel en kan bijgevolg meer controles doen. Mogelijk heeft het daarmee te maken."


Momenteel zitten er vijftig honden in de opvang, waarvan liefst de helft van een zogenaamd 'power breed' (zoals staffords en bully's). "Die rassen komen typisch bij een stoer publiek terecht dat er niet goed voor kan zorgen. Bij een goede socialisatie zijn het fantastisch lieve dieren, maar je kan er evengoed moordwapens van maken. Die rassen zijn een groot probleem voor de asielen, waardoor vele een opnamestop hebben ingelast. Dierenbescherming Mechelen is nu genoodzaakt hetzelfde te doen."

Ook katten

Niet alleen wat blaffers betreft zit het asiel op zijn limiet. Ook bij de katten was er een opvallende toename van afgestane dieren. "Momenteel worden er 60 opgevangen in het asiel zelf en nog eens 15 in pleeggezinnen. Vooral de schuwere katten vinden moeilijk een nieuwe thuis. Zij zoeken eerder een boerderij, manege of rustig domein, waar ze rustig kunnen buiten leven en muizen vangen."

Aarschot gesloten

Slaets hoopt met de organisatie van een kerstmarkt zondag van 14 tot 19 uur dieren aan baasjes te kunnen linken, al gebeurt dat ook dan zeker niet zomaar. Plaatsing gebeurt enkel na grondige screening. Bezoekers vinden verder lekkers, handgemaakte spulletjes en cadeautjes. Een fotograaf maakt een mooie kerstfoto van je huisdier.


De Dierenbescherming ving dit jaar bijna een derde meer dieren op dan vorig jaar, maar schijft dat vooral toe aan een groter werkingsgebied en een betere bekendheid. Momenteel werkt het asiel samen met Mechelen, Willebroek, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden en Berlaar. Vanaf volgend jaar komt daar Putte bij ten gevolge van de sluiting van het dierenasiel in Aarschot. Mogelijk volgt ook Heist-in-den-Berg.