Dienst radiotherapie van AZ Sint-Maarten gunt bezoekers blik achter de schermen

Dokter De Bal in één van de twee bunkers met lineaire versneller
Marc Aerts Dokter De Bal in één van de twee bunkers met lineaire versneller
De radiotherapiedienst van het AZ Sint-Maarten opende vandaag de deuren. Artsen en andere professionele zorgverleners uit de regio kregen een unieke blik achter de schermen van de dienst, die in oktober vorig jaar het ziekenhuis van Duffel inruilde voor het nieuwe ziekenhuisgebouw in Mechelen. 

De dienst staat niet alleen in voor de kankerbehandeling van eigen ziekenhuispatiënten maar ook voor die van het Lierse Heilig-Hartziekenhuis, het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en het AZ Jan Portaels van Vilvoorde. Dagelijks komen er 90 tot 100 patiënten over de vloer. Vandaag hield de dienst een opendeurdag en netwerkmoment voor artsen en professionele zorgverleners uit onze regio. Dokter Dominique De Bal en haar team gidsen de bezoekers rond. “Deze opendeurdag is een soort van netwerkmoment waarbij we met de collega’s kennis en informatie kunnen uitwisselen, met als doel de samenwerking te verbeteren”, legt De Bal uit. “We nemen onze bezoekers mee naar plaatsen die anders niet gemakkelijk toegankelijk zijn.”

“Onze dienst was vorig jaar de allerlaatste dienst die naar het nieuwe ziekenhuisgebouw verhuisde. Andere diensten verhuisden op 15, 16 of 17 oktober, wij deden dat pas op 22 oktober. Er komt nu eenmaal enorm veel ICT bij onze dienst kijken. Onze toestellen werden echter, gezien hun formaat, in een zeer vroege fase van de nieuwbouw naar hier gebracht.” De dienst kwam over van het Duffels ziekenhuis. In Mechelen hebben de medewerkers niet alleen meer werkruimte, er wordt ook efficiënter gewerkt. “We werken hier volledig digitaal. Informatie raadplegen, een diagnose stellen en een behandelplan opmaken verlopen hierdoor sneller en komen ook automatisch in het radiotherapiedossier. Een groot verschil met Duffel waar we nog met papieren dossiers werkten. Met deze papierloze manier van werken kan er duidelijk gecommuniceerd worden met fysici, verpleging en secretariaat.”

Bezoekers kregen een rondleiding langs onder andere de bedieningsruimten
Marc Aerts Bezoekers kregen een rondleiding langs onder andere de bedieningsruimten
De wachtzaal met daglicht en zicht op groen
Marc Aerts De wachtzaal met daglicht en zicht op groen

Stokpaardjes van de radiotherapiedienst zijn de twee bunkers met de lineaire versnellers, toestellen die worden ingezet voor de bestraling van patiënten. “Omdat deze lineaire versnellers zo precies zijn, kunnen we voor sommige patiënten de behandelingsduur met een aantal weken inkorten. Gezond weefsel dient minder bestraald te worden en er ontstaan minder neveneffecten.” Naast de twee bunkers telt de dienst verder nog een derde voorlopig lege bunker, kleedkamers, bedieningsruimten en wachtruimtes. “We zitten hier in de kelder van het ziekenhuis, maar dat gevoel krijg je niet. De ruime patio die tot aan niveau -1 reikt maakt dat er groen en zonlicht aanwezig is, eerder zeldzaam voor een bestralingsafdeling. Niet alleen fijn voor de patiënten in onze wachtzaal maar ook voor onze medewerkers”, zegt De Bal. “Deze nieuwe omgeving was even wennen, maar de verhuis is ondertussen goed verteerd. Alles verloopt hier comfortabeler en efficiënter dan op onze vorige locatie, en daar kunnen we alleen maar tevreden over zijn.” 

Medewerkster Sabine promoot tijdens de opendeurdag de deelname van de dienst aan de 1.000km voor Kom op tegen Kanker.  Twee teams van medewerkers van de dienst gaan de sportieve uitdaging aan.
Marc Aerts Medewerkster Sabine promoot tijdens de opendeurdag de deelname van de dienst aan de 1.000km voor Kom op tegen Kanker. Twee teams van medewerkers van de dienst gaan de sportieve uitdaging aan.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.