Dief die munten steelt uit offerblok van Hanswijkbasiliek staat terecht

De Hanswijkbasiliek.
David Legreve De Hanswijkbasiliek.
De voorzitter van de kerkfabriek heeft zich burgerlijke partij gesteld tegen de 32-jarige Gregory S. De dertiger moest zich vanmorgen verantwoorden voor de diefstal van enkele geldmunten uit de offerblok van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek. De schadevergoeding zal de herstellingswerken van de 17de-eeuwse biechtstoel van de Mechelse basiliek moeten bekostigen.

“In een vluchtpoging klom hij op enkele beelden om zo vervolgens via een raam te willen vluchten. Daarbij raakten die beschadigd”, legt de voorzitter van de kerkfabriek uit. De politie voorkwam uiteindelijk dat de dertiger effectief kon ontkomen. Sindsdien zit hij in de cel. De diefstal werd gefilmd door bewakingscamera’s. De kerkfabriek had eerder al gelijkaardige diefstallen opgemerkt en wou er zich tegen beschermen. Bij zijn vluchtpoging raakte de dertiger geblesseerd waardoor hij een bloedspoor achterliet.

Uitstel

De dertiger ontkent de diefstal van 13 maart niet. Hij is geen onbekende voor het gerecht. Eerder werd hij al veroordeeld door de rechtbank in Namen. Hij kreeg toen een straf met uitstel en stond op het moment van de diefstal nog onder voorwaarden. Daarom werd de zaak vandaag uitgesteld naar 8 mei. Het parket en de verdediging wachten nog op enkele stukken waarin het justitiehuis beschrijft of de dertiger zijn voorwaarden goed of slecht naleeft. Tot die tijd blijft S. al zeker in de gevangenis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.