De Coninck maakt propere kunst met oude wc-potten en badkuipen

MAGAZIJN 90-JARIGE SANITAIRHANDEL WIJKT VOOR FLATS

Guido en Lubi De Coninck in de tentoonstelling 'Het Ministerie van Propere Kunsten'.
David Legreve Guido en Lubi De Coninck in de tentoonstelling 'Het Ministerie van Propere Kunsten'.
Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat is het properste museum van het land? Het Museum van Propere Kunsten natuurlijk! Het werd donderdag geopend door Sanitair De Coninck. Kunstenaars eren in de Academie en elders in Mechelen de Franse kunstenaar Marcel Duchamp met werken gemaakt van lavabo's, wc-potten en badkuipen.

Guido De Coninck zat tot voor kort met een probleem. Hij verkocht het magazijn achter zijn sanitairzaak op de Veemarkt, maar dat zat nog vol oude stukken. "90 jaar bestaan is tof, maar het nadeel is dat je enorm veel materiaal hebt van vroeger. Sluikstorten mag niet, het naar het containerpark brengen, kost veel geld."


Toen De Coninck hoorde dat het wereldberoemde werk 'Fountain' van Marcel Duchamp - een industrieel vervaardigd urinoir op een sokkel dat recent werd uitgeroepen tot het meest invloedrijke kunstwerk van vorige eeuw - honderd jaar werd, was het idee voor een Museum van Propere Kunsten geboren. Hij trok met zijn materiaal naar verschillende kunstenaars. "Dankzij dit project ben ik van mijn mooi maar gedateerd materiaal af, zij krijgen een platform", lachte hij gisteren bij de opening van achter een spreekgestoelte gemaakt van een halve badkuip.


Onder meer leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunsten gingen aan de slag. "Guido kwam naar ons toe met de boodschap 'Alles moet weg.'. Daarop hebben we lavabo's, wc-potten, urinoirs en baden getransporteerd naar onze binnentuin en onze leerkrachten en leerlingen uitgenodigd die ermee aan de slag wilden gaan", vertelt directeur Hans Martens.


Het resultaat is deels te zien in het Museum van Propere Kunsten in het Paardenstraatje, maar vooral in de Academie zelf. "Duchamp heeft er met zijn urinoir op gewezen dat kunst contextueel is. Gelijk welk object je in een museumomgeving brengt, wordt kunst. Hij verplaatste kunst van het objectmatige naar het mentale vlak", wijst Martens op het belang van Duchamp. Er mag op '1917 Fountation 2017' ook gelachen worden met Duchamp dankzij een cartoonexpo.


Het werk in de Academie is te bezichtigen van 2 december tot 7 januari. Ook Mechelen Talentenfabriek in ARTenova ging aan de slag met sanitair. De expo wordt er op 2 december geopend met live performances als 'MC's vs WC's' en een try-out van 'Het Protkanon'. Ook in verschillende winkelvitrines in de stad is 'sanitaire kunst' te zien.


Nu De Coninck van zijn stock af is, kan projectontwikkelaar CoGiVa stilaan beginnen met de voorbereidingen van de afbraak van het magazijn. "Tussen Sanitair De Coninck en de sporthal van het Paardenstraatje komt een bijna energieneutraal project met zeven appartementen, een handelspand op de gelijkvloerse verdieping en een kinepraktijk op de eerste verdieping, alsook parkeerplaatsen. De appartementen met een tot drie slaapkamers variëren in grootte tussen 68 en 180 vierkante meter voor het penthouse. De afbraak start in de lente, oplevering is eind 2019 gepland", zegt managing partner Paul Cordier.

Een kunstig beschilderde wc-pot.
David Legreve Een kunstig beschilderde wc-pot.

Honderd jaar

Guido De Coninck benadrukt dat zijn zaak blijft bestaan. "Mijn grootvader Emile is negentig jaar geleden gestart in de Veluwestraat met kranen en pompen, ikzelf wil er nog minstens tien jaar mee doorgaan. Ik ben 63, maar voel mij nog jong. Het zou mooi zijn de honderdste verjaardag te kunnen vieren. Benieuwd wat ik dan weer 'uit mijn mouw zal zuigen'."

Op de plek in het Paardenstraatje waar nu het magazijn van De Coninck staat komt deze nieuwbouw.
David Legreve Op de plek in het Paardenstraatje waar nu het magazijn van De Coninck staat komt deze nieuwbouw.