Dag van de waarheid voor kamperende ouders

Sommige ouders kampeerden vier dagen aan de schoolpoort in Heffen, tot ze gisteren goed (of slecht) nieuws kregen.
David Legreve Sommige ouders kampeerden vier dagen aan de schoolpoort in Heffen, tot ze gisteren goed (of slecht) nieuws kregen.
Opluchting én boosheid gisteren aan zeker veertien schoolpoorten. Ouders waren blij dat ze hun kind na minstens één nacht kamperen konden inschrijven. Anderen gingen ronduit boos naar huis. "Zo'n onrechtvaardig systeem", klonk het bij sommigen.

De Wondertuin, De Luchtballon, Villa Zonnebloem, Het Zonnehuis, De Spreeuwen, Go Shil!, De Spiegel, Ursulinen, Sint-Jozef Coloma, Pius X, De Parel, het Scheppersinstituut, De Ark en Sint-Lambertus. Net zoals vorig jaar brachten ouders op zeker veertien plaatsen één of meerdere nachten door aan de school. Bij de enige basisschool van Heffen waren ze gisterochtend met twaalf voor zes plaatsen. Geoffrey Delmotte was vrijdag de eerste die aan De Vlieger postvatte. "Een andere school was geen optie. Ik heb verderop een café en zou mijn dochter nooit van school kunnen halen. Nu wil ik rusten. Dat veldbed lag de afgelopen vier nachten toch niet zo goed."


Ook Tom Ketelslegers bracht vier nachten door aan de school, maar hij is niet zeker van een plaats. Ook in de alternatieve scholen, de twee basisscholen in Leest, waren de zekere plaatsen al weg. "Twee weken wachten dus. Waarom kunnen ze ons niet meteen zeggen of we een plaats hebben?" Ketelslegers was teleurgesteld, twee andere ouders ronduit boos. Een alleenstaande moeder was elfde op de lijst, de eigenaar van een zaak twaalfde. Zij konden niet kamperen. "Zo onrechtvaardig. Ik woon op 200 meter van de school. Elk systeem is beter dan dit", zegt de mama boos. "Waarom protesteren ouders hier niet harder tegen", vraagt de papa zich af.


Een van de redenen voor het kamperen is de ongelijke spreiding van middenklassekinderen in de 33 basisscholen. Dat beaamt Kwinten Stevens van School In Zicht. Dat project van de stad wil de situatie keren door ouders in groep de stap te laten zetten naar een concentratieschool. In Victor Van de Walle werden gisteren zo vijftien kinderen ingeschreven. "Ook bij Scheppers, Lyceum en Sint-Pieter zijn groepjes ouders samen gestart." (WVK)