Cultuurfestival vindt inspiratie bij 'Hollandse Maatjes'

Handelaar Luc Vis tijdens het Maatjesfeest in Mechelen. Dat krijgt dit jaar een bijzondere editie.
David Legreve Handelaar Luc Vis tijdens het Maatjesfeest in Mechelen. Dat krijgt dit jaar een bijzondere editie.
Mechelen roept 2015 uit tot een cultureel feestjaar dat helemaal in het teken zal staan van 'Hollandse Maatjes'. De stad plant een reeks tentoonstellingen, concerten en andere festiviteiten met Nederlanders in de hoofdrol.

Het feestjaar gaat op 13 februari van start met de opening van de hedendaagse kunsttentoonstelling 'Mixed Emotions/Gemengde Gevoelens' in het Cultuurcentrum (tot 26 april) gevolgd door een set met deejays en jazzliefhebbers Tom Barman (dEUS) en Jules Deelder (Nederlands schrijver).


"Het is niet alleen 200 jaar geleden dat Mechelen deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, ook het Cultureel Akkoord tussen Vlaanderen en Nederland viert intussen haar 20-jarig bestaan", verklaart burgemeester Somers (Open Vld).


Mechelen onderhoudt volgens de burgemeester goede banden met de noorderburen, en hij verwijst niet alleen naar de stedenband met Helmond. "Bovendien telt Mechelen maar liefst 1.153 Nederlandse inwoners. De hogeschool Thomas More verwelkomt elk jaar een hele delegatie Nederlandse studenten."


De vzw mmMechelen Feest kreeg de regie van het feestjaar. "Burendag (20 mei) krijgt een feesteditie met aandacht voor de straten waar Nederlanders wonen en feestpakketten in het kader van het jaarthema. Daarnaast versterken we het Maatjesfeest (10 juni) en zullen de Mechelse festivals een beetje Pinkpop en Lowlands zijn, met behoorlijk wat Nederlanders op onze podia", zegt voorzitter Kristof Calvo (Groen).


Er komen niet alleen noorderburen naar Mechelen, ook het omgekeerde staat op het programma. Cultuurschepen Björn Siffer (Groen): "Mechelse artiesten en kunstenaars gaan op tournee over de grenzen heen."


Schepen Wim Jorissen (N-VA) geeft nog mee dat een gedenkplaat voor Willem van Oranje zal worden onthuld in Mechelen. De overlevering wil dat de vorst zijn laatste nacht in de Frederik de Merodestraat doorbracht voor hij naar Nederland vluchtte. www.hollandsemaatjes.be.


(WVK)