Criminaliteit in Mechelen blijft maar dalen

In het eerste kwartaal van 2016 is de criminaliteit in Mechelen opnieuw gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Winkel- en fietsdiefstallen blijven wel een probleem.

De daling is deze keer misschien niet zo groot, maar toch kan de lokale politie Mechelen-Willebroek nu al zeven jaar op rij straffe cijfers voorleggen. Woninginbraken, gauwdiefstallen en diefstallen uit auto's daalden tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met respectievelijk 27, 27 en 14 feiten. En daar zijn korpschef Yves Bogaerts en burgemeester Bart Somers (Open Vld) natuurlijk blij mee. "Woninginbraken, gauwdiefstallen, diefstallen uit auto's en handtasdiefstallen hebben Mechelen lange tijd geterroriseerd", zegt burgemeester Somers. "Maar deze fenomenen zijn in de voorbije jaren steeds en fel teruggedrongen. We zijn in een andere stad terechtgekomen."


Oorzaak van die daling zien stad en politie in het uitgebreide cameranetwerk, en de inzet van de agenten, de preventiedienst en de Mechelaars zelf.


Naast de positieve cijfers, stelde de politie wel een stijging vast op vlak van winkeldiefstallen, diefstal met wapenvertoon en fietsdiefstallen. Zo werden er in de eerste drie maanden van 2016 liefst 48 fietsdiefstallen meer geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. "Het blijft een uitdaging", aldus Somers. "We hebben er al heel wat tijd en energie in geïnvesteerd ¿ denk maar aan de lokfiets die zijn vruchten afwerpt. Maar in de toekomst zullen we verder over de aanpak moeten blijven nadenken."