Criminaliteit blijft dalen: eerste semester ooit met minder dan duizend diefstallen

Het aantal woninginbraken daalde het eerste semester dit jaar met 34% in vergelijking met het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren.
Bollen Het aantal woninginbraken daalde het eerste semester dit jaar met 34% in vergelijking met het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren.
De criminaliteit in Mechelen blijft dalen. Dat blijkt uit een rapport van de politie. Het eerste semester van dit jaar werden minder dan duizend feiten geregistreerd. Het is de eerste keer sinds de start van de metingen in 2002 dat het aantal diefstallen en afpersingen onder die grens duikt.

Slechts één van de veertien prioritaire criminaliteitsfenomeen blijkt te zijn gestegen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar: afpersing. Er waren een aantal gevallen aan de scholen, maar ook bij mensen thuis. Ook phishing neemt toe. “Vandaar dat we middelen hebben gekregen om een rechercheur aan te werven om internetcriminaliteit aan te pakken”, zegt korpschef Yves Bogaerts.

Voor het overige kleuren de cijfers groen. Het aantal inbraken in gebouwen daalde met de helft, het aantal diefstallen uit voertuigen daalde met 45% tot het laagte punt ooit. Het aantal woninginbraken daalde met 34%. Daarbij valt ook op dat het vaker om pogingen ging. “Dat kan erop wijzen dat burgers hun woningen beter beveiligen.” De meeste inbraken gebeurden op een dinsdag op de middag en tussen 17 en 18 uur. Vooral bewoners van de omgevingen Tivoli, Elektriciteitsstraat, Schuttersvest, Gandhistraat en Geerdegem-Schonenberg kregen ongenode gasten over de vloer.

Het aantal fietsdiefstallen daalt, maar blijft hoog. “Een moeilijk fenomeen”, geeft de korpschef aan. Al wijst hij ook op een verantwoordelijkheid van de eigenaars. “Zowat een fiets op drie die wordt gestolen, stond niet op slot. Waarmee ik niet wil zeggen dat stelen dan mag.” Daalde ook, maar niet ten opzichte van vorig jaar: het aantal gauwdiefstallen. Vooral op de openbare weg worden mensen bestolen, maar ook in winkels en op de bus of de trein.

Volgens burgemeester Alexander Vandersmissen blijft veiligheid de komende jaren een prioriteit. “De resultaten zijn zeer sterk, maar we moeten waakzaam blijven. We moeten blijven inzetten op een performante en meer technologisch gesterkte politiezorg.”

De criminaliteit in cijfers.
Politiezone Mechelen-Willebroek De criminaliteit in cijfers.
Een vergelijking tussen het eerste semester van dit jaar en het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren.
Politiezone Mechelen-Willebroek Een vergelijking tussen het eerste semester van dit jaar en het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren.
Een vergelijking tussen 2018 en 2019.
Politiezone Mechelen-Willebroek Een vergelijking tussen 2018 en 2019.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.