Coach zet zittende inwoners aan het bewegen

Huisartsen kunnen 'zittende' Mechelaars met een gezondheidsrisico binnenkort doorverwijzen naar een coach die hen aan het bewegen moet krijgen.

Mechelen diende onder begeleiding van Logo een aanvraagdossier in bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). Dat werd nu goedgekeurd, dus kan Mechelen op 3 april van start gaan met 'Bewegen op Verwijzing'. Het is de bedoeling om de zittende Mechelaar met een gezondheidsrisico aan het bewegen te krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Het doel is de deelnemer te stimuleren en te motiveren om op lange termijn te blijven bewegen.

Uitdaging

"Mensen aan het bewegen krijgen én houden blijft een hele uitdaging. Ik ga met mijn deelnemers voor bewegen als continuüm zodat ze zich fysiek, mentaal en sociaal gewoon goed voelen", geeft de Mechelse BOV-coach Kristof Budts, aan. Wie begeleidt wordt, betaalt 5 euro per kwartier voor een individuele sessie en 1 euro per kwartier voor een groepssessie.


"Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact", aldus nog sportschepen Walter Schroons (CD&V). De coach geeft zijn sessies in het Huis van de Mechelaar en in de dienstencentra Den Abeel en De Schijf.


(WVK)