Buurman achtervolgt inbrekers

VERDACHTEN VERSTOPPEN ZICH IN BEEK HELIKOPTER FEDERALE POLITIE ZOEKT MEE

Buurman Khalid Baysa zette mee de achtervolging in op de inbrekers.
Aerts Marc Buurman Khalid Baysa zette mee de achtervolging in op de inbrekers.
Na een klopjacht van ruim drie uur is de politie van Mechelen erin geslaagd om twee verdachten op te pakken. Het duo werd opgemerkt door een overbuur. Wellicht wilden zij inbreken in een woning langs de Stuivenbergbaan.

"Ik moest hen hebben", vertelt Khalid Baysa (41) gisterenmiddag. "Maar aan het bos waar de netels begonnen, ben ik ze kwijt geraakt." Een drietal uur eerder merkte Khalid twee verdachte mannen op aan de woning van zijn overbuur. Het was een traag voorbijrijdende wagen, die er zijn aandacht op vestigde. "De twee stonden op de oprit tussen twee woningen. Van zodra de wagen weg was, liepen ze naar de achterkant. Je voelde dat het iets verdacht was, dus heb ik de politie gebeld", aldus nog Khalid. In afwachting op de komst van de politie, liep Khalid naar buiten met zijn fototoestel. "Zo kon ik een foto nemen indien de politie er niet op tijd zou zijn geraakt", verduidelijkt Khalid. "Maar uiteindelijk was de politie hier zo snel dat ik het fototoestel niet heb nodig gehad."

De politie kon de daders na een klopjacht van drie uur vatten.
Aerts Marc De politie kon de daders na een klopjacht van drie uur vatten.

Helikopter

Bij het arriveren van de politie moeten de verdachten zijn opgeschrikt. Zij klommen via het platte dak naar de woning van de buurman en sloegen vervolgens via de straatkant op de vlucht richting de brug van de autostrade aan de Stuivenbergbaan. "Ik ben er nog samen met de politie achtergelopen", zegt Khalid. "De politie riep intussen versterking op." De Mechelse politie kwam massaal ter plaatse. Diverse patrouilles, een speurhond en de helikopter van de federale politie kwamen de agenten ter plaatse ondersteuning bieden.

Verstopt in een beek

In de buurt rond de Stuivenbergbaan werden straten zorgvuldig afgesloten. Verscheidene agenten in de buurt hielden alle verdachten gedragingen in de gaten. Sommige auto's moesten zelfs een controle ondergaan. Ook op de E19 werden agenten geplaatst om in de gaten te houden of de verdachten niet werden opgepikt door kompanen. Na een drietal uur konden de verdachten uiteindelijk worden opgepakt.


"Zij werden door de speurhond in de buurt van de woning teruggevonden", klinkt het bij Nele Poelmans van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket. "De twee zaten verstopt in een beek." Nadat de twee gearresteerd waren, werden ze overgebracht naar het politiecommissariaat om er te worden verhoord. Later zullen ze dan voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen, die over hun al dan niet verdere aanhouding zal moeten beslissen. In de loop van de namiddag kwam ook het labo ter plaatse voor een sporenonderzoek omtrent de getroffen woning. Een buit maakten de verdachten niet. Eén raam raakte bij de inbraakpoging wel beschadigd. In de buurt reageren ze opgelucht op De arrestatie. "Mijn vrouw zal nu vannacht rustiger kunnen slapen", besluit Khalid.