Burgemeester Bart Somers wil Vlaams minister worden, maar wil niet speculeren over opvolger: “Ik ben hier nog niet weg”

Burgemeester Bart Somers in de gemeenteraadszaal.
David Legreve Burgemeester Bart Somers in de gemeenteraadszaal.
Nu burgemeester Bart Somers (Open Vld) aangaf volop te zullen gaan voor en ministerpost, rijst in Mechelen de vraag wie zijn opvolger wordt. Partijgenote Greet Geypen lijkt de gedoodverfde kandidaat, maar de burgemeester zelf vindt het nog te vroeg om te speculeren. “Ik ben hier nog niet weg”, klinkt het.

Maakt Open Vld na 26 mei deel uit van de volgende Vlaamse regering, dan zal lijsttrekker voor de provincie Antwerpen Bart Somers hoogstwaarschijnlijk één van de ministers worden. De Mechelse burgervader kondigde via een filmpje op zijn Facebook-pagina aan dat hij die stap wil zetten. 

Getwijfeld

“Ik ben heel graag burgemeester. Ik ben dit al 18 jaar. Ik heb er lang over nagedacht en eerlijk gezegd ook getwijfeld. Maar ik heb voor mezelf een heel duidelijke beslissing genomen. In dit tijdsgewricht kan ik niet aan de zijlijn blijven staan. Ik moet mijn verantwoordelijkheid opnemen”, stelde Somers. “Ik ga terug naar de nationale politiek, in die arena. Ik wil in de volgende Vlaamse regering een nieuw samenlevingsbeleid uitstippelen dat oplossingen aandraagt, waarmee we allemaal vooruitgaan.”

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober werd Somers meerdere malen gevraagd of hij de nieuwe legislatuur zou uitdoen als burgemeester, maar hij wilde dat niet beloven. Spreken we binnenkort van minister Somers, dan rest de vraag wie na 18 jaar de sjerp zal overnemen in Mechelen. De burgervader gaf op televisie aan een voorkeur voor een vrouw te hebben, maar een naam wil hij niet geven. 

Ik heb de ambitie om het succesvolle beleid van Mechelen uit te voeren in Vlaanderen. Gaat de nieuwe regering daar niet mee akkoord, dan blijf ik op post als burgemeester

Bart Somers

“Het is nog veel te vroeg om te speculeren. Laat ons eerst deel uitmaken van een regering. Ik heb de ambitie om het succesvolle beleid van Mechelen uit te voeren in Vlaanderen. Gaat de nieuwe regering daar niet mee akkoord, dan blijf ik op post als burgemeester van Mechelen. Ik ben hier nog niet weg”, reageert Somers.

Als een vrouw én blauw de criteria zijn, dan is er in Mechelen maar één politica die echt in aanmerking komt: Greet Geypen. De 42-jarige moeder van twee ontfermt zich als schepen momenteel over de bevoegdheden stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening, wonen, economie en personeel. Sinds 2007 zetelt ze in het Mechels college van burgemeester en schepenen. Geypen zou de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van Mechelen kunnen worden. 

Schepen Greet Geypen zou de eerste vrouwelijke burgemeester van Mechelen kunnen worden.
Foto David Legreve Schepen Greet Geypen zou de eerste vrouwelijke burgemeester van Mechelen kunnen worden.

Nog een naam die in Mechelen over de tongen gaat, is die van Kristof Calvo (Groen), titelvoerend eerste schepen van de stad en op 26 mei de Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer. Calvo werd in de aanloop naar de verkiezingen van mei al getipt als minister en premier, daar komt nu het burgemeesterschap bij. “Ik ben geen kandidaat omdat ik, net als vele andere Mechelaars, hoop en vind dat Bart Somers burgemeester moet blijven. Laat ons 26 mei afwachten. Eerst de keizer, dan de postjes”, zegt Calvo. Schepen Koen Anciaux (Open Vld) verving Somers eerder al toen die een jaar minister-president was, maar Anciaux maakt zelf in januari 2022 plaats in het college voor nieuwkomer Vicky Vanmarcke. De stemresultaten en regeringsonderhandelingen zullen uitsluitsel brengen over wie de sjerp de komende jaren zal dragen in Mechelen. 

Kristof Calvo
Benoit De Freine Kristof Calvo1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willy De Bie

    het wordt hoge tijd dat hij het aftrapt!