Brandstichtingen in Mahatma Gandhiwijk: Een verdachte veroordeeld, drie anderen vrijgesproken

Bij de branden werd telkens een bestelwagen van Fluvius geviseerd
Boven: Buurtbewoonster Femke / Onder: Tim Van der Zeypen Bij de branden werd telkens een bestelwagen van Fluvius geviseerd
De 36-jarige Othman T. is woensdagochtend veroordeeld tot een celstraf van drie jaar effectief en een geldboete van 1.600 euro. De dertiger stond samen met drie andere verdachten terecht voor drie brandstichtingen in de Mechelse Mahatma Gandhi-wijk. De overige drie werden vrijgesproken.

Midden februari 2019 werd de wijk in Mechelen-Zuid twee nachten op rij opgeschrikt door zware autobranden. Eerst brandde een bestelwagen van Fluvius uit op het Vrijewoonstplein, nog geen 24 uur later brandden er nog eens twee bestelwagens uit in de Abeelstraat. Vrijwel meteen ging politie en gerecht uit van opzettelijke brandstichtingen en werd er gevreesd op vergeldingsacties door jongeren uit de wijk nadat de politie kort daarvoor een 34-jarige man met een mes had doodgeschoten. 

Drie jaar

Na telefonieonderzoek en het bekijken van de camerabeelden werden de vier verdachten geïdentificeerd. De 36-jarige T. moest zich als enige verantwoorden voor de brandstichtingen in de Abeelstraat. Hij ontkende zijn betrokkenheid met klem. Hoewel hij volgens procureur des koning Lieselotte Claessens net voor de branden nog was opgemerkt in de wagen, die na de brandstichting werd opgemerkt door camera’s in de buurt. “Bovendien bleek uit gegevens van zijn telefoon dat hij op het moment van de brand, in de buurt was”, aldus de procureur vorige week.

Zijn raadsman Thibaud Delva vroeg de vrijspraak maar daar gingen de rechters in Mechelen dus niet op in. Zij stuurden hem vandaag voor drie jaar naar de gevangenis. “Een strenge straf maar ik kan de redenering van de rechtbank volgen”, reageert de strafpleiter. “De procureur in het onderzoek heeft enkele sterke aanwijzingen naar de betrokkenheid van mijn cliënt. Toch blijven we bij het standpunt dat mijn cliënt niets met de feiten heeft te maken en beschikken we over enkele elementen die mijn cliënt kunnen vrijpleiten.” Allicht zal er dus beroep worden aangetekend tegen de veroordeling.

Mijn cliënt heeft steeds zijn onschuld staande gehouden en kan nu eindelijk opgelucht ademhalen

Cédric Monheim

‘Smoking Gun’

De overige drie verdachten stonden enkel terecht voor de brandstichting op het Vrijewoonstplein. Volgens hun raadsmannen ontbrak de zogeheten ‘smoking gun’ in het dossier: “Dat ene element dat hen rechtstreeks en voor de volle honderd procent zou kunnen linken aan deze feiten.” Zij werden alledrie door de rechtbank vrijgesproken. Het parket heeft nog dertig dagen de tijd om te beslissen of het tegen het vonnis in beroep zal gaan. 

Aan de zijde van de verdediging van de drie heerst er dus nog een voorzichtige tevredenheid. “Vooral omdat dit hele gebeuren nu eindelijk achter de rug is en dat mijn cliënt zich terug op zijn studies kan concentreren”, aldus advocaat Cédric Monheim. “Hij heeft van in het begin zijn onschuld staande gehouden en kan opgelucht ademhalen nu de rechtbank hem daarin is gevolgd.”

Aan de eigenaar van een van de uitgebrande bestelwagens moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 8.000 euro.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.