Bouw Huis van Lorreinen op Grote Markt start eind mei

Het balkon van een van de panden geeft een knap uitzicht op de kathedraal.
Wannes Vansina Het balkon van een van de panden geeft een knap uitzicht op de kathedraal.
De Mechelse gemeenteraad heeft de verkoopprijzen voor het Huis van Lorreinen goedgekeurd. De bouwwerken op de hoek van de Grote Markt starten ten vroegste einde mei.

De stad kocht de krotten op de hoek van de Scheerstraat en de Frederik de Merodestraat in september 2012 nadat een deel van de gebouwen was ingestort. Aanvankelijk was het de bedoeling een horecazaak te realiseren, maar uiteindelijk komen er zes casco woonunits, waarvan twee ook geschikt zijn als commerciële ruimte. De prijzen variëren van 70.000 (36m²) tot 205.000 euro (125m²) (exclusief BTW). Inclusief grondaandeel en BTW komt dit neer op ongeveer 2.500 euro per m². De aanbesteding valt goedkoper uit (1,6 in plaats van 1,8 miljoen) en de totale opbrengst hoger (een miljoen in plaats van 870.000) dan initieel gedacht, maar het project blijft een stevige aderlating voor de Mechelse stadskas.

Het nieuwe pand.
Wannes Vansina Het nieuwe pand.

Oplossing

Volgens schepen Greet Geypen (Open Vld) is het gebruikelijk dat dergelijke stadsvernieuwingsprojecten geld kosten. "Ik ben vooral blij dat er een oplossing komt voor een problematiek die al dertig jaar aansleept." Het project werd genoemd naar een van de afgebroken historische panden, de Hertog van Lorreinen. Karel van Lorreinen was een landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden in de 18de eeuw. (WVK)

Huis van Lorreinen.
Wannes Vansina Huis van Lorreinen.